Лайфстайл

Признаци, че мозъкът ви старее бързо или пък е по-млад от вас самите

  26.01.2023 07:30             
Признаци, че мозъкът ви старее бързо или пък е по-млад от вас самите

Мозъкът е удивително сложен орган. Той може да ви кара да се усещате както по-млади от възрастта си, така и по-стари. Този орган има странната способност да ви кара да се чувствате особено и това има своето научно обяснение.

Науката показва, че връзката на мозъка с възрастта е много индивидуална и абстрактна. Мозъците ни могат да остаряват с различна скорост от тази на телата ни. Тоест не е задължително мозъкът ви да старее в синхрон с биологичната ви възраст. Той може да старее по-бавно, но и по-бързо, според учените.

Много са факторите, които влияят и определят това колко бързо или бавно ще старее мозъкът ви. От значение са генетиката, начинът на живот, здравословното състояние, възрастта.

Истинската възраст на мозъка може да си проличи по някои признаци.

3 признака, че мозъкът ви е по-млад от вас:

Чувствате се по-млади, отколкото сте

Вътрешното усещане не е просто илюзия. То наистина е продиктувано от това с каква скорост старее мозъкът ви. Ако се усещате по-млади, то е защото той ви кара да се чувствате така. Броят на годините няма толкова голямо значение, колкото усещането, което ви дава собственият ви мозък.

Говорите повече от един език

Този показател може да ви се стори странен и нелогичен, но той също подсказва, че мозъкът ви старее по-бавно. Говоренето на много езици, практикуването на различни хобита, усвояването на нови умения тренира мозъка и го поддържа млад. Говоренето на повече от един език забавя когнитивното стареене и може да допринесе за намаляване на риска от деменция.

Живеете за момента

Практиките за забавяне на стареенето и удължаване на живота включват отърсване от миналото, освобождаване от него и предпазване от тревожност за бъдещето. Ако сте се научили да живеете за мига, да цените днешния ден и да не отделяте време и енергия да мислите за непроменимото минало или за бъдещето извън вашия контрол – значи мозъкът ви е млад.

4 признака, че мозъкът ви остарява по-бързо от вас

Вие сте цинична личност

Финландски учени, цитирани от prevention.com установяват, че циничните личности имат по-възрастен мозък от останалите. Виновникът за това е кортизолът – хормонът на стреса, който при цинично гледащите на живота хора е във високи стойности през повечето време. Кортизолът има силно негативен ефект върху мозъка и неговите функции.

Разсейвате се лесно

Липсата на внимание и трудностите в концентрацията

Стареещият мозък се затруднява да помни нова информация. Съсредоточаването и концентрацията също могат да пострадат, ако мозъкът ви старее по-бързо от вас самите. Още по-показателно е, ако се съсредоточавате по-трудно при стрес. Разсейването и трудностите в концентрацията са признак на когнитивно стареене, което може да се появи още в 30-те години, според изследователски екип от USC, цитиран от prevention.com.

Забравяте много неща

Може да не сте осъзнали, че забравяте, но приятелите и близките ви постоянно ви казват, че не помните какво сте говорили. Вие гледате с изумление, а те са сигурни, че сте говорили за това. Това е само един от признаците на слабости в паметта, които могат да се дължат на остаряващ мозък.

Чувствате умора през деня

Умората е косвен показател за бързо стареещ мозък. Тя може да е предизвикана от много фактори, като само един от тях може да е свързан с преждевременно стареене на мозъка. Ако сте си починали добре, спали сте през нощта 7-8 часа, не сте имали тежко физическо или умствено натоварване, но въпреки това сте уморени, възможно е мозъкът ви да остарява по-бързо от вас.