Лайфстайл

Маски с овесени ядки за всеки тип кожа

  25.01.2023 16:20             
Маски с овесени ядки за всеки тип кожа

Овесените ядки са една от най-здравословните закуски. Но те имат много повече ползи от това. Овесът е прекрасен продукт за кожата, с чиято помощ можете да я накарате да сияе, да бъде жизнена, здрава и без бръчки.

Овесът е подходящ за ексфолиране, за подхранване, за отстраняване на замърсявания, за балансиране на себума. С него могат да се приготвят различни маски за всеки тип кожа според нуждите ѝ.

Маска с овес и кокосово масло за суха кожа

¼ чаша топла вода;
½ чаша фини овесени ядки;
1 супена лъжица разтопено кокосово масло.

Внимателно смесете всички съставки в купа и разбърквайте, докато овесените ядки омекнат. Втривайте с вилица, за да станат на каша. Нанесете върху кожата на лицето и шията. След около 15-20 минути, когато маската започне да изсъхва и да се стяга, измийте с хладка към топла вода.

Маска с оцет и овес за ексфолиране

1 чаена лъжица ябълков оцет;
¼ чаша фини овесени ядки;
¼ чаша топла вода.

Смесете съставките в купа. Разбъркайте добре и изчакайте овесените ядки да се разтворят и омекнат. Притиснете с вилица, за да ги накарате да се разпаднат и да добият по-кремообразна форма. Нанесете върху лицето и масажирайте с леки и нежни кръгови движения в продължение на 5 минути. Изплакнете с не много топла вода.

Маска с кисело мляко и овес за чувствителна кожа

1/3 чаша сварени овесени ядки;
2 супени лъжици кисело мляко.

Отцедете сварените овесени ядки и ги стрийте. Смесете ги с киселото мляко и разбъркайте. Нанесете с пръсти върху кожата. Оставете да действа 10-15 минути и изплакнете с хладка вода. Нанесете хидратиращ крем или серум.

Още по темата

5 маски за лице с алое вера – за по-малко бръчки и без пигментни петна
7 чудодейни маски за лице
5 маски за лице за бързо възстановяване на кожата

Маска с грейпфрут и овес за повехнала кожа

Сокът от ½ грейпфрут;
½ чаша сварени овесени ядки;
½ чаша прясно мляко.

Смесете съставките и отново притиснете с вилица, за да се получи гъста каша. Нанесете върху кожата и оставете да действа 15 минути, преди да изплакнете.

Маска с белтък и овес за мазна кожа

1 белтък;
1 чаена лъжица мед;
2 супени лъжици брашно от овесени ядки.

Ако нямате брашно, можете да си направите, като смелите 2-3 супени лъжици овесени ядки в блендер. Смесете ги с останалите съставки и разбъркайте добре до получаване на каша. Нанесете върху кожата и оставете да действа 20 минути, след което изплакнете с хладка вода.