Лайфстайл

Корейски маски за лице, които можете да си направите у дома

  25.01.2023 12:10             
Корейски маски за лице, които можете да си направите у дома

Корейската козметика нашумя много през изминалите години. Тя вече далеч не е толкова екзотична, колкото беше преди и вече можем да я намерим на рафтовете на почти всяка по-голяма дрогерия. На какво се дължи популярността ѝ? Според редица експерти, тя умело съчетава иновации и ефикасност с напълно естествени продукти. А когато говорим за жителките на тази приказна страна, можем да кажем, че когато става дума за козметика, те се доверяват на съставки, чиято ефективност е изпитана през вековете. Съставките, които най-често ще намерим в продуктите за грижата за кожата са – бамбук, прополис, мед, екстракт от охлюв и др. В следващите редове ви предлагаме бюджетен вариант на корейски маски за лице, които можете да направите сами у дома. Ето ги и тях:

Маска с оризова вода

За тази маска ви е необходим само шепа ориз. Сложете го в съд и изсипете малко вода. Разбъркайте съдържанието няколко пъти и отцедете водата. Направете това 3-4 пъти, докато оризът спре да отделя скорбяла. Запазете водата от измиването на ориза – тя ще бъде вашето оръжие в арсенала за красота. Почистете лицето с водата няколко пъти, а след това отмийте с чиста вода. Тази маска ще ви помогне да намалите запушените пори и склонността към образуване на пъпки, ще озари кожата ви и ще направи тена по-равен. Освен това може да ви помогне и за намаляване на акнето.

Зелен чай за изсветляване на кожата

Корейките са известни с култа си към бялата и чиста кожа. Ето защо тази маска ще ви помогне точно за това. Тя е много лесна – просто пригответе чаша зелен чай, изчакайте да се охлади и измийте с него лицето си няколко пъти. След това отмийте с вода.

Озаряваща маска с брашно

Когато чуем думата „брашно“, по-скоро се сещаме за сладкиш, а не за продукт, който можем да използваме за лицето си. За корейките обаче това е точно обратното. За да си направите тази озаряваща маска, в купа смесете малко количество брашно, добавете мляко и мед. Целта е да получите консистенция, подобна на паста. Нанесете я на лицето и изчакайте 15 минути. След това отмийте с хладка вода. Тази маска ще ви помогне да озарите лицето, да отстраните мъртвите клетки и излишния себум.

Маска с мед и куркума

Смесете 1 ч. л. мед, ½ ч. л. куркума и 1 ч. л. пълномаслено мляко. Разбъркайте добре съставките и нанесете получената маска на лицето, като избягвате областта около очите. Оставете да подейства 10-15 минути, но не повече, тъй като куркумата може леко да оцвети кожата ви. Отмийте с хладка вода. Тази маска ще ви помогне да се освободите от натрупаните нечистотии, ще направи кожата ви гладка и ще ѝ подейства анти-бактериално.

Маска с кисело мляко и мед

Смесете по 1 с. л. мед, кисело мляко и овесени ядки. Нанесете на кожата и оставете да подейства 15 минути. След това отмийте с вода. Киселото мляко ще омекоти кожата ви, овесените ядки ще я ексфолират много нежно, а медът ще ви помогне за нейната детоксикация.