Здраве Събития

Съветници от Видин призоваха: Не си играйте със здравето на хората!

  24.01.2023 09:30             
Съветници от Видин призоваха: Не си играйте със здравето на хората!

Трагичният инцидент от вчера, при който загина жена, докато чакаше за линейка, шокира хиляди. Но и даде повод на общинските съветници от "Справедливост за Видин" за пореден път да апелират "към всички колеги в Общинския съвет от управляващото дясно мнозинство: 
"НЕ СИ ИГРАЙТЕ С ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА!"

https://www.konkurent.bg/news/16744587626930/zhena-ot-vidin-pochina-dokato-chaka-lineyka

Групата излезе с призив, разпространен от Димитър Велков, който публикуваме с незначителна редакторска намеса:
"Отправяме същия апел и към народните представители.
ПОДКРЕПЕТЕ НИ НАЙ-НАКРАЯ В УСИЛИЯТА ЗА ЗАПАЗВАНЕ И НОРМАЛНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ВИДИНСКАТА БОЛНИЦА!
Преди да е станало безвъзвратно късно!
Не ни подкрепихте, когато преди 10 години отстоявахме разбирането, че държавата трябва да инвестира в лечението на сърдечно болните. Тогавашното правителство и тогавашните народни представители направиха необходимото - бе закупен  ангиограф и бе ремонтирано кардиологичното отделение. Благодарение на това днес се спасяват човешки животи и кардиологията носи значителна част от приходите на болницата.
Не ни подкрепихте, когато започнахме граждански протести срещу намерението на здравното министерство по време на третото правителство на ГЕРБ да превърне болницата в придатък на монтанската. Нямаше  ви нито в качеството ви на политици, нито като граждани. 
Тогава болницата оцеля въпреки вас!
Присъединихме се към справедливия протест на медицинските сестри и специалисти за по-високи възнаграждения. Тогава също не ви видяхме на протестите.
От 5-6 години предлагаме създаване на фонд „Здраве”, с който общината трябваше да подпомогне медицинския персонал за повишаване на критично ниските възнаграждения.
Другата цел на фонда трябваше да е свързана с подпомагане на млади лекари и специализанти, защото ние знаем, че най-големият проблем на болницата е недостигът на квалифицирани специалисти. А за да ги привлечем, трябва да предлагаме нормално заплащане.
Бе предвидено по примера на други общини и видинската да помага на болницата, но, за жалост, всичките ни опити, а те не бяха малко, бяха осуетени с различни процедурни хватки и фокуси от дясното мнозинство в ОбС!
Затова оценяваме днешното решение на Общинския съвет за опрощаване на задълженията на болницата за местни данъци и такси.
Това е правилна стъпка, за което искаме да 
БЛАГОДАРИМ НА КМЕТА Д-Р ЦВЕТАН ЦЕНКОВ 
и на общинските съветници, които подкрепиха неговото предложение! 
Вярваме, че на този жест на общинските съветници към МБАЛ "Св. Петка" лекарите и медицинския персонал ще отговорят с ангажимент да имат съответното отношение към пациентите. 
Днешното гласуване ни дава надежда, че общинските съветници ще направят и следващата стъпка и ще покрепят предложението ни за  създаване на фонд "Здраве"!
Апелираме към всички колеги не само като избрани от гражданите да защитават интересите им, а като хора, които живеят във Видин и областта - всеки един със семейството, близките и приятелите си, които във всеки един момент могат да опрат до видинската болница.
Смъртта на жената от Видин днес показва, че дори да имате познати, дори да имате пари да и да можете да си позволите да отидете до София, понякога времето е най-важното!
Ние последователно сме били на позицията, че здравето не е пазарна стока, а бизнес-механизмите в здравеопозването унищожават конституционното право на всеки български гражданин на достъпно здравеопазване.
Апелираме към народните представители - променете това!
И накрая: Благодарим на гражданите и на лекарите и медицинските специалисти, които винаги са заявявали позицията си в подкрепа на болницата.
Заедно ще продължим!
В името на децата, родителите и близките на всеки един от нас, които живеем тук!
***
Общинските съветници от "Справедливост за Видин" изказват искрените си съболезнования на близките на починалата днес  Димитринка Станева!"