Свят

Все повече американски компании готвят съкращения на персонал заради опасенията от рецесия

  24.01.2023 08:20             
Все повече американски компании готвят съкращения на персонал заради опасенията от рецесия

Все повече американски фирми предвиждат съкращения на работни позиции и очакват да инвестират по-малко в разширяването си за първи път след пандемията. Това сочат данните от най-новото проучване на американската Национална асоциация за бизнес икономика (NABE), цитирани от Асошиейтед прес.
Повишаването на лихвените проценти дава резултати и се забелязва известно забавяне на икономиката. Собствениците на фирми обаче все още са загрижени, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ може да окаже твърде силен натиск върху икономиката и потенциално да вкара икономиката в рецесия тази година, показват още данните от изследването, проведено този месец.
Запитани за намеренията им за наемане на нови служители, респондентите са посочили средна стойност от -7 пункта, което е спад спрямо предходното проучване през октомври, когато индикатора бе на ниво от +8 пункта.
Все пак заради инфлацията американският бизнес очаква да плаща по-високи възнаграждения на служителите, които задържи.
"Резултатите от проучването на бизнес условията на Националната асоциация за бизнес икономика през януари 2023 г. показват широко разпространена загриженост относно навлизането в рецесия тази година", обясни президентът на асоциацията Джулия Коронадо.
За да се справи с инфлацията, УФР повишава агресивно лихвените проценти в опит да охлади икономиката на САЩ, но без да я вкарва в рецесия, търсейки т. нар. "меко приземяване".
Очаква се на предстоящата среща по паричната политика в края на месеца УФР отново да повиши лихвите, макар и с по-бавни темпове, отколкото в миналото, тъй като данните за инфлацията сочат, че тя се охлажда през последните месеци.
Запитани относно разходите им за материали, повечето от анкетираните компании са отговорили, че очакват те да намалеят през 2023 г. Съответният индекс е спаднал до 47 пункта, с 5 пункта по-малко спрямо октомврийските данни и далеч под нивото от 76 пункта, регистрирано през юли.