Свят

Жена бе нахапана до смърт от бездомни кучета в Букурещ

  23.01.2023 20:20             
Жена бе нахапана до смърт от бездомни кучета в Букурещ

Четиридесет и тригодишна жена почина в събота, след като беше нахапана до смърт от глутница кучета, докато правела джогинг край езерото Мория в Шести сектор на румънската столица Букурещ. Преди около година жената пак е била нападната от кучета в същия район, но тогава се отървала благодарение на смелата намеса на други спортуващи в района, предаде БТА.

Жертвата се казва Ана Орош Дарабан. Член е на клуб на любителите на планината и защитник на животните. Родена в северозападния град Бая Маре, но живее в Букурещ и работи в Националния институт за изследвания и развитие на мехатрониката и измервателната техника. Активен член на Алпийския клуб „Про-Монт-Букурещ“ (Pro-Mont București) - организация, която има за цел да популяризира планинските спортове. Активно ангажирана в проекти за опазване на околната среда, включително посланик на маратона "Рошия Монтана" – едноименното трансилванско село, заради което през 2013 г. се организираха масови протести срещу плановете на румънско-канадска компания да добива от там сребро и злато, използвайки цианид.

През април миналата година Ана била нападната от бездомни кучета, докато тичала край езерото Мория. Тогава извадила късмет – Мариус Някша кара колело с приятел, вижда жената, заобиколена от глутница кучета, грабва някакъв клон и успява да ги прогони. Двамата спасяват Ана, която е транспортирана в болница с тежки наранявания от ухапвания. На косъм от смъртта е. Следват операции. По-късно, отново тичайки край езерото, тя среща своя спасител и му показва белезите.

Но не и този път. В събота Ана тича по дигата на езерото. Друг спортуващ мъж вижда как Ана в един момент съкращава пътя, тичайки през полето, но е заобиколена от кучета. Той се втурва да й помогне, но не стига навреме, разказват румънските медии.

Животните са я ухапали толкова много пъти, че съдебните лекари едва успяват да преброят нараняванията.

Случаят с Ана, за съжаление, не е единствен, посочва телевизия Диджи 24. Два дни по-рано 71-годишен мъж от село в окръг Брашов също е нахапан до смърт от кучета в полето.

Трагедията с Ана не е и първата за Букурещ. През 2013 г. четиригодишно дете почина, след като бе нападнато от бездомни кучета в парка Тей, а през 2006 г. японски гражданин загуби живота си, след като бе нападнат от бездомни кучета в непосредствена близост до сградата на румънското правителство.

Букурещ се бори с проблема с бездомните кучета от десетилетия. 

През 1998 г. звездата на френското кино Бриджит Бардо започна, след посещение в Румъния, кампания на своята фондация за стерилизация на бездомните кучета.

През 2001 г. обаче, по данни на ветеринарните служби, по улиците на Букурещ продължават да се скитат около 300 000 кучета, често проявяващи агресивност, а броят им продължава да расте.

Букурещката община изготвя проект, който предвижда бездомните кучета да бъдат събирани в приюти и ако в срок от 10 дни никой не пожелае да ги осинови, да бъдат евтаназирани.

Бриджит Бардо бе скандализирана от тези планове и обвини тогавашния кмет на Букурещ Траян Бъсеску, че е „тиранин, който мисли само как да убива“. Тя направи дори аналогия с времето на покойния комунистически диктатор Николае Чаушеску.

По време на мандатите на Сорин Опреску (кмет на Букурещ от 2008 до 2015 г.) и Траян Бъсеску (2000-2004) бяха евтаназирани хиляди бездомни кучета, но проблемът отново се появи. Защо администрацията на Букурещ не е в състояние да се отърве от бездомните кучета и защо в крайна сметка те убиват хора, пита информационният сайт Хотнюз.

Трагедията с Ана Орош повдига и сериозни въпроси за това как властите си вършат работата, посочва и телевизия Про ТеВе.

Езерото Мория се намира на 6 км от центъра на Букурещ в Шести сектор. То е най-голямото езеро в румънската столица с площ от 246 хектара и се използва като зона за отдих. Там се провеждат състезания със скутери и платноходки, има курсове по уиндсърф и водни ски, организират се различни събития, включително въздушни шоута и музикални фестивали.

Полето край езерото, където умира Ана Орош, обхваща 60 хектара, за които кметството на община Киажна и столичното кметство водят съдебни спорове, но нито една от институциите не се заема с почистването му. Недалеч от мястото, където кучетата са убили жената, има огромна купчина боклук, където животните идват да търсят храна. Лесно е да се разбере защо бездомните кучета идват в района, коментира телевизия Про ТеВе.

Местните жители казват, че са подали безброй жалби заради кучетата. Според техни свидетелства глутници от по 20-ина кучета се движат в зоната и нападат хора. На сигналите на местните хора властите отговаряли, че районът е твърде голям и не могат да направят нищо.