Свят

Ню Йорк ще приютява мигранти на терминал за круизни кораби

  22.01.2023 15:37             
Ню Йорк ще приютява мигранти на терминал за круизни кораби

Град Ню Йорк временно ще превърне терминал за круизни кораби в център за подслон и услуги за хора, търсещи убежище, съобщи вчера кметът Ерик Адамс, цитиран от Асошиейтед прес.

Терминалът за круизни кораби в Бруклин ще предлага стаи, храна, медицински грижи и други услуги за 1000 мъже без семейства до пролетта, когато ще се върне към основната си функция, съобщи канцеларията на кмета. Първите обитатели ще бъдат прехвърлени там от хотелски център, където вече ще бъдат настанявани семейства с деца.

Нашият град достига пределната си точка, каза демократът Адамс, който многократно е настоявал за щатска и федерална помощ за справяне с притока от хора, търсещи убежище. От миналата пролет насам в Ню Йорк са пристигнали 41 000 души, търсещи убежище, по данни на кмета. Заедно с круизния терминал центровете за настаняване в града стават пет.

В тях ще пребивават 28 000 души. В него ще бъдат настанявани и потенциални нови кандидати за убежище. Около 77 хотела също са превърнати в места за подслоняване.