Свят

Перу затвори Мачу Пикчу заради протестите, евакуира туристите

  22.01.2023 12:28             
Перу затвори Мачу Пикчу заради протестите, евакуира туристите

В събота Перу затвори цитаделата на инките Мачу Пикчу на фона на постоянни антиправителствени протести, което блокира стотици туристи за часове, предаде АФП. Властите изгониха протестиращите от университета в Лима, където те се бяха скрили в рамките на кризата, обхванала тази разделена страна.

Протестите с искане за оставка на перуанския президент Дина Болуарте продължават от началото на декември. Загинаха 46 души и това накара правителството да въведе извънредно положение в засегнатите от насилие райони.

Тази криза, предизвикана от свалянето на левия президент от коренното население Педро Кастийо миналия месец, се дължи до голяма степен на огромното неравенство между градския елит на Перу и бедните селски коренни жители на Андския регион, които го възприемаха като един от тях и работещ за подобряване на живота им.

В събота властите обявиха, че още един протестиращ е загинал след демонстрациите в петък в град Илаве в южната част на Андския регион.

Видеозапис от Илаве, който се разпространи в социалните медии, показва как полицията стреля право в тълпата демонстранти от коренното население на градския площад. В отговор разгневените протестиращи подпалват полицейски участък, съобщават местните медии.

При сблъсъците между полицията и тълпата в този град, разположен близо до езерото Титикака и границата с Боливия, са ранени 10 души, съобщиха от болницата.

Преди затварянето на Мачу Пикчу железопътните превози до обекта вече бяха преустановени поради повреждане на релсите от демонстрантите. Единственият начин да се стигне до популярния туристически обект е с влак.

Най-малко 400 души, включително 300 чужденци, бяха блокирани в град Агуас Калиентес и молеха да бъдат евакуирани.

По-късно спасителните екипи евакуираха 418 туристи, съобщи Министерството на туризма в публикация в Twitter, придружена от снимки на влак и седнали пътници.

“Затварянето на мрежата от пътеки на инките и цитаделата Мачу Пикчу беше разпоредено поради социалната ситуация и с цел запазване на безопасността на посетителите”, се казва в изявление на Министерството на културата.

Туризмът е от жизненоважно значение за икономиката на Перу, като представлява между три и четири процента от БВП на страната.