Свят

Гърция мащабно удължава водната си граница с Турция

  22.01.2023 10:27             
Гърция мащабно удължава водната си граница с Турция

Гърция почти ще удвои дължината на високата пет метра стоманена ограда по речната си граница с Турция, съобщи ДПА.

Оградата с дължина 37,5 километра ще бъде удължена с още 35 километра по протежение на река Еврос (Марица), каза днес гръцкият министър на гражданската защита Такис Теодорикакос по време на посещение на мястото на изграждане на оградата, предаде БТА.

Новата ограда ще струва около 100 милиона евро (108 милиона долара) и ще бъде финансирана от гръцкия бюджет, добави той.

Теодорикакос беше придружен от посланиците на страните членки на ЕС, Швейцария и Великобритания.

Защитата на границите на Гърция изисква подкрепата на Европейския съюз, каза още министърът при днешното си посещение в Александруполис, където информира посланиците за плановете за защита на границата с Турция при Еврос, допълва „Катимерини“.

Сигурността на европейските държави и техните граждани предполага справяне с нелегалната миграция и защита на външните граници тук, в Гърция“, каза Теодорикакос пред посланиците.

През 2022 г. гръцките власти са предотвратили влизането в страната на 260 000 нелегални мигранти, а около 1500 трафиканти на хора са били арестувани, каза още Теодорикакос,

По думите му всеки ден около 300-400 нелегални мигранти са възпрепятствани от гръцките гранични служители да преминат в страната.

Теодорикакос приветства „положителната роля“ на граничната агенция на ЕС Фронтекс (Frontex) и съобщи, че тази година още 400 души ще се включат в опазването на границите.