Свят

Ердоган обеща социални жилища за ромите

  22.01.2023 07:16             
Ердоган обеща социални жилища за ромите

В рамките на програмата под наслов „Среща на роми 2023 г – Заедно пишем романа на века“ турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи в Истанбул, че се стартира проект, включващ строителството на социални жилища, предназначени специално за турските роми, предаде БТА.

Проектът ще обхваща 12 окръга на страната, населени предимно с ромско население.

“Нашата цел е да осигурим дом за всички наши граждани роми. Искаме всеки от тези наши братя и сестри да живее в модерен, спокоен дом с удобни опции за плащане. Подготвяме да стартираме този проект в 12 окръга. Ние помагаме и на тези, които искат да ремонтират къщите си. Към днешна дата сме предали къщите на 6700 ромски братя и сестри, които сме ремонтирали или построили наново“, каза Ердоган.

В речта си Ердоган акцентира на предстоящите в страната избори за президент и парламент.

„В рамките на министерство на вътрешните работи се създаде ромски координационен център. Във всяка от 25-те области, където живеят компактно ромски граждани ще работи по един координатор. В 11 областни управи вече са назначени координатори. В скоро време ще бъдат попълнени и другите“, допълни Ердоган.

По думите му гражданите от ромски произход са сред най-облагодетелстваната от правителствените програми за семейна социална подкрепа общност. Най-много ромски музиканти са се възползвали от осигурените от правителство субсидии по време на епидемията от Ковид в размер на 280 млн. турски лири.

"Интернет хабер" информира, че сред участниците в предизборната среща на Ердоган с ромите са били и най-популярните в Турция изпълнители от ромски произход Кибарие, Алишан и Мурат Дивандилер, по прякор Кобра Мурад.