Свят

5-годишен съди Лос Анджелис за 50 млн. долара за смъртта на баща си

  22.01.2023 05:35             
5-годишен съди Лос Анджелис за 50 млн. долара за смъртта на баща си

Адвокатите на 5-годишния син на мъж, който почина, след като полицаи в Лос Анджелис многократна използвали електрошоков пистолет срещу него след пътнотранспортно произшествие, предявиха иск за обезщетение в размер на 50 млн. долара срещу града, съобщи Асошиейтед прес.

Искът е необходим, за да могат синът и наследник на Кийнан Андерсън да заведе дело срещу полицията на Лос Анджелис за неправомерна смърт и нарушаване на гражданските права, тъй като на 3 януари са го задържали и шест пъти са използвали срещу него електрошоков пистолет за по-малко от минута.

"Ако шест пъти използвате електрошок с мощност 50 000 вата ... наистина ли има нещо чудно, че миг по-късно сърцето му ще влезе в аритмия?", каза адвокатът Карл Дъглас на пресконференция. "Има ли нещо чудно в това, че четири часа по-късно сърцето му не е издържало повече и е спряло?"

Искът е подаден от името на сина на Андерсън, Синсиър Кай Андерсън, който заедно с майка си Габриел Хансел застана до адвокатите си.

31-годишният Андерсън, учител по английски език в гимназия във Вашингтон и братовчед на Патрис Кълърс, съоснователка на организацията "Животът на чернокожите има значение", е бил заподозрян в пътнотранспортно произшествие с блъскане и бягство, когато е бил спрян от полицията във Венис. По-късно той избягал от полицаите и оказал съпротива при ареста, съобщават от полицията.

Андерсън е крещял за помощ, след като е бил притиснат на улицата от полицаите и многократно ударен, показва видеозапис, огласен от полицията.

"Опитват се да ме убият", крещи Андерсън.

В исковата молба се казва, че служителите са използвали необосновано смъртоносна сила, небрежно и погрешно са използвали електрошоков пистолет, не са приложили обучението си за действие при опасност от задушаване, докато са оковавали Андерсън, и са се сговорили помежду си, за да скрият и изопачат информация в неверни полицейски доклади.

Токсикологичният тест на полицията в Лос Анджелис открива кокаин и канабис в тялото на Андерсън, казва началникът, цитиран от БТА.

След като е бил усмирен, Андерсън е получил внезапна загуба на кръвообращение и е починал в болница около четири часа по-късно.