Свят

Шолц и Макрон искат бърз напредък в разширяването на ЕС

  21.01.2023 15:37             
Шолц и Макрон искат бърз напредък в разширяването на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон подчертаха в съвместна статия в германското издание “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, че се стремят към бърз и конкретен напредък в процеса на разширяването на ЕС, предаде ДПА.

“В същото време трябва да направим така, че разширеният Европейски съюз да остане дееспособен, с по-ефективни институции и по-бързи процедури за вземане на решения, по-специално чрез разширяване на гласуването с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет”, написаха двамата лидери.

Те специално споменаха страните от Западните Балкани, повечето от които са на различни етапи от дългия процес на присъединяване към ЕС.

На фона на войната в Украйна двамата очертаха ключовите моменти от вижданията си за изграждането на суверенна Европа, в която хората да могат да живеят в мир, благоденствие и свобода.

“За да имаме силна Европа утре, трябва да инвестираме повече в нашите въоръжени сили и в основите на нашата европейска отбранителна промишленост”, написаха канцлерът и президентът.

Това по тяхно мнение ще повиши отбранителните способности и ще превърне Европа в силен партньор, включително и на САЩ.

“Обявяваме се категорично за амбициозна стратегия за поощряване на конкурентноспособността на европейската индустрия и за европейска среда, която насърчава конкуренцията и иновациите”, посочиха Шолц и Макрон, без изрично да споменават опасенията, че Европа ще бъде поставена в неизгодно положение от новия американски Закон за намаляване на инфлацията.