Свят

Проучване: Само 8,5% от западните фирми са напуснали Русия

  21.01.2023 15:08             
Проучване: Само 8,5% от западните фирми са напуснали Русия

Според швейцарско проучване, въпреки широкото публично възмущение от войната на Москва в Украйна, сравнително малък брой западни компании (8,5%) са напуснали Русия, предават световните агенции.

Изследователи от университета в Санкт Гален и от института IMD в Лозана са проучили колко компании, базирани в Европейския съюз и в страните от Г-7, действително са се отказали от бизнеса си в Русия.

Има "много ограничено отдръпване на фирми от ЕС и Г7 от Русия, и оспорват твърдението, че е налице огромен отлив на западни фирми", посочват от университета "Санкт Гален". И добавят още:

"Всъщност много фирми със седалище в тези държави устояха на натиска от страна на правителствата, медиите и неправителствените организации да напуснат Русия след нахлуването в Украйна."

Проучването показва, че по-малко от 10% от компаниите от ЕС и Г-7 с руски дъщерни дружества са се отказали от тях.

Когато през февруари започна руската инвазия в Украйна, 1404 западни компании, с общо 2405 дъщерни дружества са били активни в Русия.

До края на ноември само 120 или около 8,5% от тези компании, са продали поне едно дъщерно дружество в Русия, установяват авторите на проучването Николо Пизани и Саймън Евенет.

Но дори и в САЩ по-малко от 18% от американските дъщерни дружества, работещи в Русия, са били напълно продадени след началото на инвазията, показва проучването.

Едва 15 % от японските фирми и само 8,3 % от фирмите от ЕС са се оттеглили от Русия.

Изследването показва също, че напускащите западни фирми са формирали само 6,5 % от общата печалба преди данъчно облагане на дружествата от ЕС и Г-7 с активни търговски операции в Русия. Същевременно на тях се падат 15,3% от общия брой служители.

Това показва, че повечето напускащи фирми са имали по-ниска рентабилност и по-голям брой служители, отколкото компаниите, които остават в Русия.

Тези констатации, смятат от университета, "поставят под въпрос готовността на западните фирми да се оттеглят от икономиките, които техните правителства смятат за геополитически съперници".