Свят

Индия изпреварва Китай по население още тази година

  21.01.2023 12:28             
Индия изпреварва Китай по население още тази година

Населението на Китай е намаляло за първи път от повече от шест десетилетия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официални данни.

Китайската Национална статистическа служба съобщи във вторник, че страната е имала 1,411 милиарда жители в края на миналата година срещу 1,412 милиарда година по-рано.

Населението на Китай е намаляло за първи път от 1961 г. Ройтерс определя това обръщане на тенденцията като исторически повратен момент, който се очаква да бележи

началото на дълъг период на спад

Според прогнози Китай ще бъде изпреварен още тази година от Индия като страната с най-голямо население в света. Има опасения обаче, че страната може скоро да изпита недостиг на работна ръка. Това е така, защото Индия просто не създава възможности за милионите млади хора, които излизат на трудовия пазар всяка година.

Населението в трудоспособна възраст на южноазиатската нация възлиза на над 900 милиона души, според данни от 2021 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Очаква се този брой да надхвърли 1 милиард през следващото десетилетие, изчислява индийското правителство.

Но тези числа могат да се превърнат в пасив, ако политиците не създадат достатъчно работни места, предупреждават експерти. Данните вече показват, че нарастващ брой индийци дори не търсят работа, предвид липсата на възможности и ниските заплати.

Процентът на участие на работната сила в Индия възлиза на 46%, което е сред най-ниските в Азия, според данни от 2021 г. на Световната банка. За сравнение, процентите за Китай и Съединените щати са съответно 68% и 61% през същата година.

При жените числата са още по-тревожни. Коефициентът на участие на жените като работна ръка в Индия е бил едва 19% през 2021 г., което е спад от около 26% през 2005 г., показват данните на Световната банка.

„Индия седи върху бомба със закъснител“, каза Чандрасекар Шрипада, професор по организационно поведение в Индийското училище по бизнес, пред CNN. „Ще има социални вълнения, ако не могат да се създадат достатъчно работни места за относително кратък период от време.“

Коефициентът на безработица в страната през декември е бил 8,3%, съобщи Центърът за наблюдение на индийската икономика, независим мозъчен тръст със седалище в Мумбай, който публикува данни за работни места по-редовно от индийското правителство. За разлика от това процентът в САЩ беше около 3,5% в края на миналата година.

„Индия има най-голямото младо население в света… Днес в света няма недостиг на капитал“, написа в публикация миналата година Махеш Вяс, главен изпълнителен директор на CMIE. „В идеалния случай Индия трябва да грабне тази рядка възможност за лесна наличност на работна ръка и капитал, за да стимулира бърз растеж.“

Липсата на висококачествено образование

е една от най-големите причини за кризата с безработицата в Индия. Имаше „огромен провал на образователно ниво“ от страна на политиците, каза Шрипада, добавяйки, че индийските институции наблягат на „ученето наизуст“ пред „творческото мислене“.

В резултат на тази токсична комбинация от лошо образование и липса на работа, хиляди завършили колеж, включително тези с докторска степен, в крайна сметка кандидатстват за ниски държавни длъжности, като тези на офис момчета, за което получават по-малко от 300 долара на месец.

Добрата новина е, че политиците осъзнаха този проблем и започнаха да поставят „разумен акцент върху създаването на умения сега“, каза Шрипада. Но ще минат години, преди да може да се види въздействието на новите политики, добави той.

Според последните данни на правителството повече от 45% от индийската работна сила е заета в селскостопанския сектор.

Страната трябва да създаде поне 90 милиона нови работни места извън селското стопанство до 2030 г., за да поеме нови работници, сочи доклад от 2020 г. на McKinsey Global Institute. Много от тези работни места могат да бъдат създадени в производствения и строителния сектор, казаха експерти.

С нарастването на напрежението между Китай и Запада Индия постигна известен напредък в стимулирането на производството чрез привличане на международни гиганти като Apple. Но фабриките все още представляват само 14% от БВП на Индия, според Световната банка.

С прогноза за увеличение на БВП от 6,8% за тази фискална година, завършваща през март, южноазиатската нация се очаква да бъде най-бързо развиващата се голяма икономика в света.