Свят

Във Флорида: започна делото срещу българин, разпространявал детска порнография

  21.01.2023 08:38             
Във Флорида: започна делото срещу българин, разпространявал детска порнография

Във федерален съд в Тампа, Флорида, започна делото срещу българин, обвинен в конспирация, че е участвал в мащабна, международна схема за разпространяване на детска порнография. 50-години затвор грозят 49-годишния Пламен Велинов. Той беше арестуван в София през ноември 2021 г. и след това екстрадиран в САЩ. По същото време, но във Вашингтон, е задържан и американецът Антъни Лий Кендъл. Според прокуратурата Велинов, Кендъл и Кенет Пауър са били в основата на престъпната организация Newstar Enterprise („Нюстар ентърпрайс“), базирана във Флорида, която набирала и разпространявала детско порно.

Пауър е починал преди арестите на Кендъл и Велинов, а Кендъл се е самоубил. Официалната причина за смъртта на Пауър е сърдечен удар, но властите неофициално казват, че подозират самоубийство.

Така българинът се оказва единственият, за когото прокуратурата твърди, че е бил на върха на престъпната организация.

Няколко души вече се признаха за виновни, че са участвали в прането на пари от престъпната дейност. Съпругата на Кенет Пауър – Татяна – се готви да свидетелства в течащото дело срещу Велинов вероятно срещу по-леко наказание за обвиненията срещу нея за пране на пари. Татяна Пауър се е признала за виновна.

„Клиентът ми не е виновен, ние ще предложим силна защита във федералния съд“, заяви пред BG VOICE адвокатът на Велинов Кристофър Кер.

Според прокуратурата уебсайтовете на „Нюстар“ примамвали с „детски модели“, които обаче били оскъдно облечени и позирали в сексуални пози.

Според обвинението от 2005 г. Велинов е бил администратор на сайта, качвал е видеата и е отговарял за достъпа на клиенти. Според службите мрежата била безплатна за използване, но срещу определена сума най-големите фенове можели да гледат по-нецензурирани материали.

„Няма явно сексуално съдържание. Това не е детска порнография“ категоричен е обаче защитникът на българина. Изглежда, че това ще е водещият мотив на защитата му в следващите дни на процеса.

Абонаментните планове били три – 50 долара за 34 дни, 80 за 2 месеца и 100 долара за 3 месеца. Плащането на парите ставало единствено в сайта с цел да се прикрие за какво се дават те. Групата откривала търговски и банкови сметки на различни места в Съединените щати, за да не бъде проследен произходът на средствата. Трансакциите били насочвани към 3 компании – фирмите за бижута „Ивъл ейнджъл джулъри“ и „Ивъл ейнджъл“, както и софтуерно предприятие с наименование „Уебматрикс“.

Докато Пламен Велинов изпълнявал администраторските функции, Антъни Кендъл бил натоварен с финансовата част. Службите са категорични, че той е открил сметки за обработка на плащанията към Newstar Enterprise, улеснявайки прикриването на парични трансакции, които били в размер приблизително на 1 млн. долара.

Максималната присъда, която грози Велинов по всички обвинения, е 50 години. Ако бъде признат за виновен обаче, съдът трябва да му наложи минимално наказание от 15. По информация на BG VOICE Велинов отказал споразумение с прокуратурата за по-малко обвинение и затвор от 5 години. Адвокатът му обаче отказа да коментира дали това е така.

По информация на властите бандата се е сдобила с над 9 млн. долара само за няколко години. От тази сума Велинов прибрал приблизително 500 хил. долара. Американските власти искат той да възстанови тази сума на държавата.

Според съдебните разследвания компанията примамвала момичета и момчета под 18-годишна възраст. Според разписките повечето от тях били в „предпубертетна възраст“. Не липсвали и малчугани между 6 и 10 години. Първоначално организаторите твърдели, че децата ще бъдат използвани като модели. Накрая ги принуждавали да се събличат, за да позират голи пред камерите.

Родителите на жертвите си мълчали срещу пари

Оказва се, че родителите на някои дори знаели за кадри, но получавали добро заплащане и премълчавали. Жертвите били набирани главно от Румъния, Украйна, Молдова и други страни в Източна Европа. Привличането им ставало лесно, тъй като те били в уязвима възраст. Друг фактор е, че са родени в разведени или бедни семейства.

Така в период от няколко години платформата публикува над 4,5 милиона материала под формата на снимки и видеа. За редовните посетители на сайтовете, които имали и по-извратени фетиши, съществувала дори опция да избират с какво точно да бъдат облечени децата.

Педофилите харесвали децата в униформи на полицаи

Педофилите можели да гледат малките в различни костюми, сред които униформи на полицаи и мажоретки, бельо, прозрачно бельо, бански костюми, чорапогащници и миниполи.

Още по-шокиращо било, че в повечето минифилми присъствали и сексуални сцени.

Каква е била конспирацията?

Установен е начинът, по който е Велинов комуникирал с другите лица, които са спомагали за поддържането на сайтовете. При комуникацията те са вземали всички мерки, за да не бъдат прихванати от властите.

Според разследващи групата се свързвала помежду си чрез специален имейл, в който всеки от тях можел да влиза. Те не го използвали за изпращане на писма. Схемата била следната – ако някой искал да докладва важна информация, той просто запаметявал написаното в папка „Чернови“. След това адресатът веднага го отварял, за да го прочете, а по-късно триел съобщението.