Свят

Глобиха Meta 5,5 млн. евро за нарушения на разпоредбите на ЕС за защита на данните

  21.01.2023 08:16             
Глобиха Meta 5,5 млн. евро за нарушения на разпоредбите на ЕС за защита на данните

"Мета" (Meta), компанията майка на "Фейсбук" (Facebook), е получила нова глоба от 5,5 милиона евро за нарушаване на европейския регламент за защита на личните данни от приложението за съобщения "УотсАп" (WhatsApp), предаде Франс прес. Новата глоба, обявена от Ирландия, идва след санкция от 390 милиона евро, наложена на компанията в началото на януари.

В новото решение ирландската комисия за защита на личните данни, която действа от името на ЕС, смята, че цифровият гигант е действал "в нарушение на задълженията си по отношение на прозрачността", заяви регулаторът в комюнике.

Освен това "Мета" се позовава на погрешно определено правно основание "за обработка на лични данни с цел подобряване на услугата и сигурността", отчита ирландската комисия, която дава шест месеца на американската група, за да "приведе в съответствие своите операции за обработка на данни".

Новата санкция се базира на основания, аналогични с приетите в началото на месеца, което се отнася за филиалите на "Мета", социалните мрежи "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram).

Приетото в началото на месеца решение обаче обвиняваше тези филиали на "Мета" за нарушения, свързани с обработката на личните данни с цел използването им за рекламни цели. Това решение вероятно ще се отрази на рекламните приходи на групата.

"Мета" обяви веднага намерението си да обжалва и побърза да уточни, че санкцията няма да попречи на таргетираната или персонализирана реклама.

Глобата този път е доста по-малка, най-вече поради това, че не засяга въпроси, свързани с таргетираната реклама, а и заради факта, че "ирландската комисия за защита на личните данни вече е наложила значителна глоба от 225 милиона евро на "УотсАп" за факти, които се отнасят за същия период", съобщи органът.

Регулаторът всъщност е наложил тежка санкция на "УотсАп" през септември 2021 година за неизпълнение на задълженията за прозрачност при трансфера на данни към други компании на групата.

Ирландската комисия за защита на личните данни осъди също така калифорнийския гигант през септември с глоба от 405 милиона евро за нарушения при обработка на данни на непълнолетни лица, а през ноември - с 265 милиона евро заради това, че не е защитила достатъчно данните на потребителите, пише БТА.

Тази нова серия от глоби следва приемането в началото на декември на три обвързващи решения на Европейския комитет за защита на данните, който е европейският регулатор за сектора.