Свят

Хърватия изпусна конфискувана руска яхта, тя стигна го Турция

  21.01.2023 05:35             
Хърватия изпусна конфискувана руска яхта, тя стигна го Турция

35-метровата Irina VU, която е конфискувана в рамките на санкците срещу руски бизнесмени е изчезнала от Хърватия, призна министърът на морските дела, транспорта и инфраструктурата Олег Буткович.

Той потвърди съобщенията, че яхтата още през октомври миналата година е напуснала пристанището на Бетина на остров Муртер. Според данни на Vecernji list тя вече е в турското пристанище Дидим.

Яхтата е свързана с руския милиардер Алишер Усманов, един от първите санкционирани от ЕС и е кръстена на бившата му съпруга Ирина Винер, президент на руската худжествена гимнастика. Двамата се разведоха фиктивно през юли миналата година, за да предпазят Винер от санкции.

Олег Бутракович призна, че яхтата е напуснала безпрепятствено страната, защото пристанищните власти нямали списък точно какво е конфинскувано в Хърватия.

Министърът допълни, че поема отговорност за гафа и вече е уволнил трима свои служители, които "нямат никаква вина" за случая.

Представител на Усманов твърди, че не притежава яхта на име Irina VU, която се споменава в хърватската преса и няма как да бъде свързан с нейното изчезване. Ирина Винер не е открита за коментар.

Яхтата е била на сух док в Хърватия и просто е била заменена с подобна, която обаче се нарича "Катерина".