Свят

Обвиниха физиотерапевт за пет убийства

  21.01.2023 04:40             
Обвиниха физиотерапевт за пет убийства

Обвинен в пет убийства и измама физиотерапевт от Солун се е представял за невролог и лекувал пациенти с множествена склероза, информира „Катимерини“.

65-годишният мним невролог е издирвал потенциалните си жертви из цяла Гърция. Обвинен е в пет случая на смърт. Негов съучастник е възрастен лекар от Германия, който е обвинен в същите деяния.

Гръцкият измамник е изпращал на германския си „колега“ пациенти за уж „иновативно лечение“ срещу заплащане. Те продавали на пациентите си лечение със стволови клетки, като за всяка инжекция ги таксували между 10 000 и 25 000 евро. Смята се, че печалбата на двамата самозванци е в порядъка на десетки хиляди евро.

Проби от веществото в инжекциите са изпратени за лабораторен анализ и е установено, че те не съдържат никакво лекарствено вещество.

За подобен случай през ноември 2022 г. съобщава пак „Катимерини“, припомня БТА. Тогава съдът в Атина осъди измамник, представял се за лекар, на осем доживотни присъди и 50 години затвор, като го призна за виновен за седем убийства, шест опита за убийство, както и за престъпления, свързани с измама, лекарска грешка и трафик на наркотици.

Обвиненият, който се е представял на жертвите си като „д-р Кондос", въпреки че нямал диплома по медицина, твърдял, че е религиозен и че е изследовател в областта на онкологията. Лечението, което е прилагал на пациентите е съдържало есенции и масла, представяни им като продукти за химиотерапия, както и изтощителни диети. Жертвите му съобщават, че им е поставял и инжекции с вещество, което според думите му е донесъл от Ватикана и което ще победи рака. Съдебномедицинска експертиза е установила, че веществото в инжекциите, е предназначено за лечение на малария.

Това дело се смята за безпрецедентно в гръцката съдебна история както поради обхвата на първоначалната присъда, така и поради броя на хората, които са били измамени.