Свят

Европа е в повишена готовност за руски шпиони

  20.01.2023 15:16             
Европа е в повишена готовност за руски шпиони

Европейските държави са в повишена готовност за руски шпиони в техните военни, разузнавателни служби и други държавни агенции след нарастващия брой шпионски скандали, които предизвикаха неприятни реакции от България до Берлин.
В четвъртък шведски съд осъди бивш разузнавач на доживотен затвор, а брат му - на 10 години зад решетките за предаване на поверителна информация на руското военно разузнаване ГРУ.
Ето и някои други случаи на европейци, попаднали в руски шпионски скандали през последните години:

Служители на българската отбрана
През март 2021 г. българските власти разбиват предполагаема руска шпионска група, включваща няколко служители на Министерството на отбраната.
Твърди се, че кръгът е ръководен от бивш офицер от разузнаването, чиято руско-българска съпруга е играла ролята на посредник с руското посолство.
Двама руски дипломати са експулсирани във връзка с аферата.

Заподозрян за двоен агент в Германия
През декември 2022 г. германската полиция арестува заподозрян двоен агент в агенцията за външно разузнаване BND за предполагаемо споделяне на държавни тайни с Русия.
Арестът на мъжа, идентифициран само като Карстен Л., идва месец след като германец получи условна присъда за предаване на информация на руските разузнавателни служби, докато е работил като офицер от резерва за германската армия между 2014 и 2020 г.
Италиански капитан
През март 2021 г. капитан от италианските военноморски сили и баща на четири деца е арестуван, след като е хванат да предава на руски военен карта с памет, съдържаща 181 снимки на поверителни документи.
Твърди се, че на Валтер Бьо, който е работил в кабинета на началника на Щаба на отбраната и е имал достъп до секретни документи, са били платени 5000 евро.
Съпругата му разказва пред вестник Corriere della Sera, че той "отчаяно" се е нуждаел от пари, за да издържа семейството си.

Австрийски полковник
През 2018 г. пенсиониран полковник от австрийската армия е арестуван по обвинение, че е шпионирал в полза на Русия в продължение на десетилетия, като се започне от 90-те години на миналия век.
При разпита той разкрива, че руснаците са искали информация за оръжейни системи и мигрантската криза в Европа. През 2020 г. той е осъден на три години затвор.

Полски енергиен служител
През март 2018 г. служител на полското министерство на енергетиката е арестуван за предаване на информация на Русия относно позицията на Полша по проекта за газопровод "Северен поток 2".
Полша категорично се противопоставя на газопровода, изграден за пренос на руски газ през Балтийско море до Западна Европа, заобикаляйки транзитните държави Полша и Украйна.
Служителят е осъден на три години затвор.

Унгарски политик
През 2017 г. унгарският член на Европейския парламент от националистическата партия Йоббик Бела Ковач е обвинен в шпионаж за ЕС в полза на Русия.
Ковач, чийто баща е руснак, е бил чест посетител в Москва, където се смята, че живее в момента.
През септември 2022 г. той е осъден задочно на пет години затвор.

Бивш молдовски депутат
Бившият депутат в бившата съветска република Молдова Юрие Болбочану е арестуван през март 2017 г. по обвинение в редовно продаване на информация на Русия.
Молдова настоява да се отърве от влиянието на Москва.
Болбочану е осъден на 14 години затвор за държавна измяна.

Латвийски железопътен работник
В края на 2016 г. латвийският железопътен работник Александърс Краснопйоровс е арестуван за това, че е записвал видеоклипове на прехвърлянето на войски на НАТО и товари по железниците и след това ги е изпращал на свои контакти в Русия.
Етнически руснак и бивш войник от съветската Червена армия, служил в Афганистан през 80-те години, той е осъден на 18 месеца зад решетките. / БГНЕС