Избори Събития

Атанас Зафиров: БСП е отговорна партия, ще положим всички усилия да съставим правителство

  16.01.2023 09:15             
Атанас Зафиров: БСП е отговорна партия, ще положим всички усилия да съставим правителство

Разумът трябва да надделее и на преден план да извадим нещата, които ни събират

 

„Това е последният опит за съставяне на правителство и като такъв той си има своите особености, с които ние сме наясно. Ще положим всички усилия да съставим правителство, има известна доза оптимизъм и вярвам, че ще постигнем успех.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител от левицата във Врачанско Атанас Зафиров в ефира на БТВ.

По думите му в момента е прекалено рано за номинация на министър-председател. „Първо - в рамките на следващите дни ще се съберем на Национален съвет и ще се допитаме до членовете му, за да получим мандат за разговорите, които да водим“, уточни той.

Това е четвъртият път, в който президентът връчва третия мандат на левицата, но по думите на социалиста този път е различен: „Най-малкото, защото бушува война близо до нас, от която търпим икономически и социални последици. Работим в условията на бюджет от миналата година. Има голяма умора в българското общество от спиралата от избори. Всичко това са фактори, които би трябвало да доведат до помъдряването на българските партии и в крайна сметка да постигнем успех“, посочи той и допълни, че БСП е отговорна партия, и след като им е гласувана тази отговорност, те ще я изпълнят по възможно най-добрия начин.

„БСП е партията, която беше най-диалогична през последните кратки Народни събрания, включително и в сегашното“, заяви Зафиров и продължи: „Имахме разминавания по някои външнополитически теми с коалиционните ни партньори, но така беше и в предишното управление, където въпреки всичко успявахме да намерим баланса и да вървим напред. Смятам, че споменът от нашето управление не е избледнял, той е още пресен и това би бил един бонус в разговорите с тях“, заяви той във връзка с евентуалната подкрепа за третия мандат.

По думите на Зафиров в последните седмици в парламента е взело превес политическото говорене, но социологическите проучвания показват желанието на българските граждани да има редовно правителство и в крайна сметка разумът ще надделее. „Ще извадим на преден план нещата, които ни събират. Грешката, която беше допусната от първите два мандата беше, че се даде път на нещата, които разделят. Ние ще направим точно обратното“, категоричен е той и даде пример с Изборния кодекс, който според него не може да се превръща в крайъгълен камък за съставянето на правителство.

Първото нещо, което ще направят от левицата, е да питат партиите дали искат да има правителство и устойчивост или искат избори. „Ако видим, че няма желание за кабинет и за разбирателство, няма смисъл да държим мандата. Ако получим някакъв сигнал и уверение от тези първоначални срещи, че има нагласите и желание, тогава ще тръгнем по пътя. Първите заявки от политическите сили дават основание за такъв оптимизъм“, смята социалистът.

Нямам представа какво е имала предвид с думите си г-жа Йотова, но БСП не би била партията, която би продължила политиките на това служебно правителство“, категоричен е Зафиров и уточни: „Най-малкото, защото в голямата си степен те са погрешни. Те оставиха България без бюджет. Те отказаха да актуализират доходите на хората с аргумента, че не е работа на служебно правителство да прави дългосрочни политики, а в същото време заложиха перспективи за десетилетия напред в областта на енергетиката и отбраната. Свидетели сме на множество сигнали за корупция, увеличаваща се битова престъпност, липса на лекарства. Няма как да бъдем продължител на такава политика“, увери той.

БСП е наясно с отговорността, която тежи на плещите ѝ, затова смята да бъде на висотата на тази отговорност. „Ние участвахме в разговорите и за първия, и за втория мандат, показахме диалогичност и готовност за разговори. Съгласихме се с голяма част от нещата, но има и граници, които не могат да бъдат прекрачени“, заяви Зафиров.