Събития

Запалиха светлините на коледната елха във Видин

  09.12.2022 21:03             
Запалиха светлините на коледната елха във Видин

Множество деца със своите родители изпълниха тази вечер площад „Бдинци“ в очакване коледното дръвче да грейне в своята празнична премяна. Сред многобройните присъстващи на събитието, с което бе поставено началото на коледно-новогодишната програма на Общината, бяха кметът д-р Цветан Ценков и неговият екип, както и делегация от побратимения на Видин румънски град Калафат, водена от кмета Дорел Митулецу.

Община Видин подари на жителите и гостите на нашия град прекрасен коледен спектакъл. В него участваха актьори от Общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“, както и възпитаници на Детска градина „Желязко Попниколов“, които представиха кратка програма. Със силни аплодисменти на сцената бе посрещната талантливата и чаровна Крисия, чийто звезден път започна от песенния конкурс „Детската Евровизия“.

С много възторг децата приветстваха и друг специален гост – дядо Коледа. Заедно с добрия старец те отброиха последните секунди до запалването на светлините на коледната елха и с възхищение наблюдаваха красивата заря, която създаде феерия от цветове в небето над Видин. Общината бе подготвила и малки подаръци за малчуганите, за да бъде празникът сладък.

Красиво украсеното 8-метрово коледно дърво е основен елемент на празничната украса на Видин, която през тази година е още по-богата. Един от новите атрактивни елементи в нея е 6-метровата елха, разположена до Съдебната палата. Тя е направена от работниците от строителната група към Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“. Тяхно дело е и светещата сфера, изработена от рециклирани материали, която през миналата година се превърна в любимо място за снимки и сега отново ще радва всички. За пръв път украса се поставя на улиците „Широка“, „Цар Симеон Велики“, „Христо Ботев“ (в участъка от ул. „Широка“ до поликлиниката), „Акад. Стефан Младенов“ (в участъка от ул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Христо Ботев“). През изминалите дни на площад „Бдинци“, на централната алея в Крайдунавския парк (от Художествената галерия до Телеграфа) и на цялата улица „Търговска“ бяха разположени стотици метри коледни лампички. Украсени са и всички кръгови кръстовища в града, както и капиите. И тази година на площад „Бдинци“ вълшебна атмосфера създават светещите фигурки на еленчета и дръвчета, както и шейната на дядо Коледа.