Лайфстайл

Няколко начина да се отървете от неприятните миризми на обувките

  09.12.2022 16:20             
Няколко начина да се отървете от неприятните миризми на обувките

Проблемът с неприятната миризма, след като сте носили обувките си в продължение на ден, може да бъде избегната. Ще посочим 5 начина, по които да се отървете от нея.
Това наистина е проблем, тъй като миризмата от обувките остава и върху краката ви. Ако посетите чужда къща, това може да е много неприятно.
Не можете да перете обувките си всеки ден, така че как да се отървете от миризмата?
Китайският портал WeChat дава няколко съвета, с които да се отървете от миризмата на обувките. Без значение колко упорита е тя, с тези съвети ще се отървете от нея за минути. Обувките ви няма да миришат цяла седмица.

Кора от мандарина
Зимата е сезонът на мандарините. Не изхвърляйте кората, след като сте изяли месестата част: тя има интензивен цитрусов аромат, който се засилва след обелването на плода.
Поставете кората от мандарина в обувките си и я оставете там за една нощ. На сутринта ще видите, че миризмата е по-слабо изразена. Кората също така ще остави приятна миризма на цитрусови плодове в обувките ви.

Сода за хляб
Сода за хляб може да се намери в почти всяка кухня. Това вещество е силно абсорбиращо, така че може да абсорбира потта и неприятните миризми. 
Поръсете малко сода за хляб върху обувката и я оставете за една нощ. Когато дойде време да обуете обувките си, изхвърлете содата за хляб навън. Ще откриете, че специфичната миризма е изчезнала.

Цигари
Ако сте пушач, опитайте следния метод за премахване на неприятната миризма: извадете тютюна от цигарата си, увийте го в хартиена кърпа и след това го поставете в обувките си. 
Никотинът в цигарите е силно абсорбиращ. Необходимо е само да поставите тютюна в обувките си за около два часа, за да неутрализирате неприятната миризма.

Репелент против комари
Много хора купуват през лятото флакон с репелент срещу комари, който обикновено не се изразходва напълно. Ако имате остатъци от репелент, капнете малко върху хартиена кърпа и го сложете в обувките си.
Репелентът срещу комари съдържа определено количество алкохол, който може да убие бактериите в обувките ви. Освен това има богат аромат, който се запазва дълго време.
По този начин, благодарение на алкохола и аромата, репелентът срещу комари може ефективно да премахне неприятната миризма в обувките.

Монети
Ако в дома ви има монети, сложете ги в обувките си, за да се отървете от миризмата.
Факт е, че монетите съдържат медни йони, които потискат растежа на бактериите. Освен това медта абсорбира миризмите. Достатъчно е да поставите монетите в обувката си за една нощ и миризмата ще изчезне.

Как да избегнем появата на миризма в обувките?
Обръщането на повече внимание на няколко неща в ежедневието може наистина да помогне за предотвратяване на миризмата на обувките.
1. Изберете дишащи обувки. Ако обувките ви не дишат правилно, те задържат потта и миризмата.
2. Мокрите обувки позволяват на бактериите да се развиват и да причиняват миризма, затова се уверете, че ги държите сухи. Ако краката ви се изпотяват, поставете ги на хладно и проветриво място, когато се приберете у дома. След като изсъхнат, можете да ги носите отново.
3. Излагайте редовно обувките си на слънце, за да изсъхнат и да се унищожат бактериите. Слънчевата светлина помага да се предотврати образуването на неприятни миризми.