Свят

Талибаните бичуваха публично с камшик 27 души в Афганистан

  09.12.2022 14:48             
Талибаните бичуваха публично с камшик 27 души в Афганистан

Двадесет и седем души бяха публично бичувани с камшик в четвъртък пред тълпа в Афганистан, ден след първата публична екзекуция, наредена след връщането на власт на талибаните, които нарекоха международните критики "намеса във вътрешните работи", предаде Франс прес.
В Чарикар, столица на западната провинция Парван, "27 престъпници, включително 18 мъже и 9 жени, бяха бичувани с камшик по заповед на шериатските съдилища на споменатата провинция", посочва в свое изявление афганистанският Върховен съд.
Сред изброените мотиви за налагането на това наказание са: содомия, прелюбодеяние, даване на фалшиви показания, разврат, бягство от дома или кражба, както и продажба и притежание на наркотици.
"Всеки един от тези престъпници призна престъпленията си в съда, без да се прибягва до сила, и беше удовлетворен от наказанието, дадено от съда", каза Върховният съд.
За първи път от завръщането си на власт през август 2021 г., вчера талибаните публично екзекутираха мъж, обвинен в убийство, пред няколкостотин души в западната провинция Фарах.
Осъденият е убит от три куршума, изстреляни от бащата на жертвата му, по силата на закона за кръвно отмъщение.
Тази присъда беше силно разкритикувана, по-специално от САЩ и Франция.
Вашингтон я нарече "отблъскваща" и изрази съжаление, че талибаните не са спазили обещанията си към останалия свят.
„Според нас това показва, че талибаните се стремят да се върнат към своите изостанали и насилствени практики от 90-те години на миналия век“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.