Крими

Осъдиха мъж за компютърни измами, теглил кредити с чужди данни

  09.12.2022 10:18             
Осъдиха мъж за компютърни измами, теглил кредити с чужди данни

Година условно и 500 лева глоба е наказанието за 27-  годишен мъж от  Монтана, който изтеглил с чужди лични данни 4400 лева бързи кредити.

Според документите К. В. К. и П. И. П. от Монтана се познавали отдавна и през 2019 г. П. И. П. се съгласил да помогне на К. В. К., който имал финансови проблеми, като му предоставил личната си карта, за да изтегли от негово име 500 лева кредит. След като заемът бил получен, К. В. К. върнал картата на собственика й, а после погасил и кредита.

През 2020 г. К. В. К. отново останал без пари и в периода от 10 април до  9 юни като използвал сниманата вече лична карта на П. И. П. и създадена на негово име електронна поща, подал искания за заеми в електронната система на шест дружества за бързи кредити в София. След като исканията били одобрени, К. В. К. се явил на касата на дружество за разплащания и подал шест  разписки за получаване на пари от П. И. П., подписал се от негово име и прибрал сумите. Няколко месеца по-късно П. И. П. бил уведомен, че е получател на кредити, които не погасява, подал сигнал за измамата в прокуратурата и сменил личната си карта.

Съдът призна К. В. К . - със средно образование, който работи в Германия и не е осъждан  до момента, за виновен за компютърна измама и го осъди на година условно с тригодишен изпитателен срок.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.