България

Експерти: Очаква се двойно увеличение на лихвите по кредитите

  08.12.2022 14:27             
Експерти: Очаква се двойно увеличение на лихвите по кредитите

Лихвите по кредитите могат да се увеличат двойно до края на следващата година. Това прогнозират анализатори на пазара след поскъпване на заемите за потребителите в Европа и Съединените щати. Така от средни нива от 2.5% - лихвите могат да достигнат 4-5 на сто през 2023 г. Пореден знак за поскъпване на кредитите дойде преди дни, след като БНБ обяви рязко повишение на основната лихва в страната, съобщи NOVA.
Идва ли краят на евтините заеми и с колко ще се повишат вноските по ипотеките от следващата година?
През следващите седмици за Любослава Христова предстои теглене на ипотечен заем.Тя внимателно преглежда условията на банките.
„Не само у нас, навсякъде се променят лихвите. Човек трябва да бъде подготвен”, споделя жената.  
Затова отсега пресмята - с колко ще скочи вноската й, ако лихвите тръгнат нагоре. И поносима ли ще е разликата за семейния й бюджет.
„Целта на банките е да се овладее високата инфлация, което неминуемо ще се отрази и на цената на кредитите за потребителите в България. Спорно е колко бързо и колко рязко ще се случи това, но клиентите трябва да са наясно, че това нещо предстои”, каза кредитният експерт Борис Димитров.
Колко бързо и колко рязко - ще зависи от това кой индекс използва избраната от нас банка при определяне на нивата на лихвите по кредитите, които отпуска.
Първи ефектът от по-скъпите кредити ще усетят клиентите на банките, при които лихвите зависят от индексите: EURIBOR и основната лихва в страната. Въпреки че тези заеми са малко на брой: при тях вноската може да се повиши още от 1 януари, тъй като тези два показателя вече вървят нагоре.