Свят

Предлагат безплатно хранене за учениците в Хърватия

  02.12.2022 15:03             
Предлагат безплатно хранене за учениците в Хърватия

За да могат занапред всички ученици от началните училища в Хърватия да имат безплатна храна, т.е. тя да се финансира или съфинансира от държавния бюджет, правителството внесе в спешна парламентарна процедура поправка в Закона за образованието в основните и средните училища.

Средствата за изпълнението на тази мярка в размер на 544,2 млн. куни годишно са предвидени в бюджета за следващата година и в прогнозите за 2024 и 2025 г.

Поправката в закона ще даде възможност на около 311 000 ученици от началните училища в цялата страна да се хранят безплатно от втория срок на тази учебна година.

„Чрез съчетаване на финансирането на безплатна храна, безплатни учебници и практически безплатен транспорт създаваме предпоставки за хърватските семейства, за нашите най-малки граждани да се концентрират върху ученето, върху резултатите от образователния процес. Мисля, че с тези три мерки облекчихме до голяма степен ситуацията на нашите семейства и родители“, оцени пред журналисти премиерът Андрей Пленкович.

Днес хърватският министър-председател ще участва в тържественото откриване на участъка от магистрала A5 – Бели Манастир - Осиек, а след това ще участва в тържествената сесия на Общинския съвет по повод Деня на град Осиек.