Свят

Унгария остава против глобалния минимален корпоративен данък

  02.12.2022 14:03             
Унгария остава против глобалния минимален корпоративен данък

Унгария продължава да се противопоставя на налагането на глобален минимален корпоративен данък, заяви премиерът Виктор Орбан пред националното радио, предаде Ройтерс. Той изрази опасения, че подобна стъпка ще доведе до загуба на работни места в страната.

Идеята за глобален минимален корпоративен данък е вторият от двата стълба на сделка, договорена миналата година от 140 държави за пренаписване на правилата на трансграничното данъчно облагане. Целта на инициативата е да се постави под контрол начинът, по който големите интернет компании отчитат печалбите си и плащат данъци, припомня БТА.

Благодарение на ниската си корпоративна ставка от 9 на сто и щедри държавни субсидии Унгария привлече големи инвестиции от германските автомобилостроители и азиатските производители на батерии.

"Това е увеличение на данъците, което, ако бъде приложено в Унгария, ще убие десетки хиляди работни места", заяви Орбан. "Този данъчен казус не е глобален, той попада под националната юрисдикция".

Орбан посочи още, че унгарската икономика е силно засегната от войната в Украйна, но въпреки това пред следващата година може да постигне ръст от 1,5 на сто. В същото време правителството ще продължи да подкрепя домакинствата, за да преодолеят тежката енергийна криза.