Свят

Бивш съпруг разстреля бременната си жена

  02.12.2022 11:07             
Бивш съпруг разстреля бременната си жена

Жена, бременна в деветия месец, беше застреляна снощи от бившия си съпруг в двора на гинекологичната клиника в косовската столица Прищина.

Бременната 35-годишна жена била разведена с мъжа си и в началото на септември ѝ е била издадена заповед за защита от домашно насилие, съобщават от агенцията. Тази събота и неделя тя е била приета в гинекологичната клиника, тъй като се е очаквало да роди скоро първото си дете.

 Според свидетели е имало словесни нападки между жертвата и бившия ѝ съпруг, преди да се случи убийството. Според информация на вестник "Газета Блиц", получена от друга бременна жена в гинекологичната клиника, на която жертвата е разказвала за отношенията с бившия си мъж, той се е опитвал още от предната вечер да установи контакт с нея и я е молил да излезе на двора на болничното заведение.

Косовската полиция помоли косовските граждани за съдействие с информация за откриването на бившия съпруг, заподозрян за убийството на жената.

Президентът на Косово Вьоса Османи реагира след случая с убитата бременна жена и написа, цитирана от КосоваПрес, че отговорът за насилниците и убийците са редът, законът и максималното наказание.
Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово Вльора Читаку каза, че това е вторият случай на убийство на жена (в Прищина, след като предишната седмица 63-годишна учителка беше убита от мъжа си, докато спи) в периода на кампанията срещу насилието, основано на пола, пише БТА. В 16:00 ч. местно време (17:00 българско време) в Прищина днес се проведе протест срещу убийството на жени, организиран от Колектива за феминистична мисъл и действие под мотото „Убийството на жени от мъже да се разглежда като национално извънредно положение“.