Свят

Талибаните спряха Гласът на Америка и Свободна Европа в Афганистан

  02.12.2022 09:20             
Талибаните спряха Гласът на Америка и Свободна Европа в Афганистан

Талибаните забраняват излъчването на две финансирани от американското правителство радиостанции в Афганистан –  "Гласът на Америка“ и “Свободна Европа“/ радио “Свобода“, предаде Асошиейтед прес.
“Гласът на Америка“ съобщи, че талибанските власти цитират “жалби, които са получили във връзка с програмно съдържание“, без да дават повече подробности по случая.

Радиостанциите “Гласът на Америка“ и “Свободна Европа“ се финансират от правителството на САЩ, въпреки техните твърдения, че имат редакционна независимост. Талибаните взеха властта в Афганистан през август миналата година, когато американските сили и силите на НАТО завършваха изтеглянето си от страната след продължила 20 години война.  

Въпреки първоначалното обещание за по-умерено управление, талибаните ограничиха правата и свободите и приложиха строгото тълкуване на ислямския религиозен закон - шериата.

Афганистан има закони за пресата и на всяка мрежа, за която се установи, че “многократно нарушава“ тези закони, няма да може да работи на територията на страната, каза говорителят на министерството на външните работи Абдул Кахар Балки.
“Гласът на Америка и радио “Азади“ (Радио “Свобода“) не успяха да се придържат към тези закони, бяха уличени в повторно нарушение, не показаха професионализъм и затова бяха забранени“, допълни говорителят.
Групата в подкрепа на журналистите "Репортери без граници", заяви наскоро, че Афганистан е загубил 40% от своите медии и 60% от своите журналисти след като талибаните са дошли на власт./ БТА