Свят

Собственикът на Alibababa и AliExpress емигрира в Япония

  30.11.2022 18:40             
Собственикът на Alibababa и AliExpress емигрира в Япония

Основателят на китайския гигант за електронна търговия Alibaba Джак Ма се е преместил да живее в Токио от почти шест месеца, след като изчезна от публичното пространство след репресиите на Китай срещу технологичния сектор, съобщават “Франс прес” и “Файненшъл таймс”.

Милиардерът е прекарал голяма част от последните шест месеца със семейството си в Токио и други части на Япония, а също е посетил Съединените щати и Израел.

“Файненшъл таймс” твърди, че Ма посещава няколко частни клуба в Токио и е станал “ентусиазиран колекционер” на японско модерно изкуство, както и че проучва разширяването на бизнес интересите си отвъд електронната търговия, която правят неговите компании.

Ма е забелязван на редица места извън Китай, откакто на практика изчезна от публичното пространство в страната, включително на испанския остров Майорка миналата година.

Властите в Пекин засилиха регулаторните мерки срещу антиконкурентното поведение в онлайн сектора и Alibaba стана обект на антитръстово разследване, започнато от китайските власти.

През юли се появи информация, че Ма планира да предаде контрола върху Ant Group, за да успокои китайските регулатори, които се опасяват, че големите интернет фирми контролират твърде много данни и се разширяват твърде бързо.

Неговата компания гигант за електронна търговия Alibaba отчете стабилен ръст на приходите през август за първи път на фона на борбата на Китай с икономическото забавяне и новия пик на случаите на коронавирус.

Американските власти поставиха компанията в списък за наблюдение, което може да доведе до изваждането ѝ от Нюйоркската фондова борса, в случай че не изпълни разпореждането за разкриване на информация, което води до спад на акциите ѝ.

Милиардерът Ма Юн, както е истинското име на Джак Ма, е роден през 1964 г. Той основава Alibaba в края на 90-те години, като първоначално компанията не генерира приходи, но след като получава големи инвестиции, започва да се развива бързо.

През 2008 г. стартира Tmall marketplace, а през 2010 г. – AliExpress. През 2014 г. компанията влезе на Нюйоркската фондова борса, поставяйки рекордно IPO (25 милиарда долара). Джак Ма се оттегли като ръководител на нейния борд през 2019 г.