Свят

Град на брега на Дунав се грижи по изумителен начин за бездомниците си

  30.11.2022 14:32             
Град на брега на Дунав се грижи по изумителен начин за бездомниците си

Германски град на брега на Дунав има доста какво да покаже на туристите. Там се намира най-високата кула на църква света, а освен това е и родното място на най-известния учен в света.

На мнозина, обаче, най-голямо впечатление им прави начина, по който местната власт се грижи за гражданите, изпаднали в затруднено положение. 

Ако се разхождате по улиците на Улм, на много места можете да видите странни метални съоръжения. Това са капсули за бездомни, известни като Ulmer Nest. Те са изработени от дърво и стомана и са устойчиви на вятър и вода, за да предпазват от дъжд и сняг.

Въпреки че капсулите не са алтернатива на нощувката в приют, когато е много студено, тъй като температурите в Улм падат под нулата през зимата, един или двама души могат да се подслонят от стихиите.

Капсулите са оборудвани със слънчеви панели, сензори, които могат да следят температурата, осветлението и вентилацията, а също така могат да се заключват. Имат и сензори, които се задействат при отваряне на вратата и сигнализират на социалните работници, че могат да ги почистят. Реакцията към приютите за бездомни в Улм досега е много положителна.
Освен капсули за бездомни, германският град на левия бряг на Дунав крие още много интересни неща, като например най-високата църковна кула в света (161,5 м). Готическата кула в катедралата на Улм е толкова висока, че до 20-и век може да се похвали, че е петата най-висока сграда на планетата. От върха се открива гледка, заради която трябва да изкачите 768 стъпала, но тези, които са ги преодолявали, споделят, че изкачването си е заслужавало.
Прочутият физик Алберт Айнщайн е роден в Улм на 14 март 1879 г. В чест на гения е издигнат фонтан с неговия образ, който оставя минувачите без думи. Направена е през 1984 г. от Юрген Гьорц, художник, живеещ в Ангелбахтал.

Няма да имате възможност да видите родната му къща, защото е била разрушена по време на Втората световна война, но има други сгради - училища, които носят неговото име, изложби и паметници, посветени на него.