Свят

Бившият китайски лидер Цзян Цзъмин почина на 96 г.

  30.11.2022 13:32             
Бившият китайски лидер Цзян Цзъмин почина на 96 г.

Бившият лидер на Китай Цзян Дзъмин, който дойде на власт след протестите на площад Тянанмън, почина на 96 години, съобщи Би Би Си, позовавайки се на държавните медии. По тяхна информация той е издъхнал малко след обяд в сряда.

Цзян ще бъде запомнен като една от основните фигури в китайската история през последните десетилетия, която беше на власт във времето, когато Китай се отвори в огромен мащаб и отбеляза бърз растеж.

Той ръководи мирното предаване на Хонконг през 1997 г., но беше критикуван за жестокото потушаване на религиозната секта Фалун Гонг през 1999 г.

Цзян се издигна на власт след кървавите репресии през 1989 г. срещу протестиращите на и около площад Тянанмън в Пекин, което доведе до международното отхвърляне на Китай.

Събитието предизвика ожесточена борба за власт на върха на китайската комунистическа партия между твърдолинейни реакционери и реформатори.

Това доведе до издигането на висок пост на Цзян, който първоначално беше възприеман като непостоянен бюрократ. Той беше избран за компромисен лидер с надеждата, че ще обедини хардлайнерите и по-либералните елементи.