Бизнес Здраве Събития

НЯМА ШЕГА! Нова частна болница изниква във Враца, а МБАЛ „Христо Ботев“…

  26.11.2022 03:23             
НЯМА ШЕГА! Нова частна болница изниква във Враца, а МБАЛ „Христо Ботев“…

Враца е на път да се сдобие с нова частна болница. В момента тече процедура по разрешаването й от министерството по здравеопазване. Това става ясно от отговор на служебния министър Асен Меджидиев на въпрос, зададен от народния представител от „Продължаваме промяната“ доц. Васил Пандов.

Новото лечебно заведение ще е разширение на Специализирана болница по активно лечение по кардиология /СБАЛК/ в Плевен, която е част от групата на Български кардиологичен институт и „Търговска лига“. Предвижда се новата болница да има клиники и отделения по 12 специалности. 8 от тях са: нервни болести, съдова хирургия, хирургия, гастроентерология, анестезиология, акушерство и гинекология, неонатология и педиатрия.

Очаква се дейности по кардиология, интензивно лечение, образна диагностика и клинична лаборатория от СБАЛК – Плевен да се преместят във Враца.

Според отговора на министър Меджидиев периодът за реализация на този амбициозен план е от 2026 до 2029 г. Това личи от документите, внесени в МЗ.

През последните години се наблюдава засилен интерес на частни инвеститори към здравеопазването и въпреки намаляващото население в област Враца построяването на подобно лечебно заведение би довело до оздравителни процеси в тази сфера.

В отговора на служебния здравен министър обаче не се казва нищо за държавната МБАЛ „Христо Ботев“, чиито персонал следи с тревога всяка информация за построяването на нова частна болница във Враца.

Повече по темата ще намерите в следващия брой на "Конкурент" - вестникът на Северозапада