Събития

Видински ученици слушаха за тайните на Египет

  24.11.2022 17:00             
Видински ученици слушаха за тайните на Египет

Тайните на Древен Египет разкри пред ученици от видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи" бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Идеята за нестандартния урок е на преподавателките по "История и цивилизации" Светлана Гергова и Светлина Вълчева.
"Това са деца с подчертан интерес в областта на историята. Деца от 11-и и 12-и клас, които са избрали предмета "История и цивилизации" като профилиращ. А защо не и млади хора, които да тръгнат по Вашия път по стъпките на научните открития. Темата на нашия урок е "Култура на Древен Египет". Благодаря Ви още веднъж за срещата и започваме да Ви бомбардираме с въпросите", каза Светлина Вълчева. 
Известният български египтолог проф. Сергей Игнатов се включи с видеовръзка, тъй като в момента е ректор на университет в столицата на Литва- Вилнюс. Древното минало на Видин, откъдето е родом, е причината да се занимава професионално с история.
"Моят интерес към древната история е свързан с Видин преди всичко, защото малко градове в света са опасани от крепости и с останки още от римско време. Освен това, лятото ме изпращаха на село при баба ми в Арчар, където пък е Рациария. И така стана, че от детските ми години, някъде от втори клас, аз вече събирах монети, остриета на стрели, защото като падне дъжд, особено по римския път и всичко това излизаше без разкопки. И някъде към пети-шести клас беше ясно, че ще се занимавам с Древност. Още тогава ме интересуваше Египет, но не знаех дали ще е Египет или някаква друга част от Стария свят. Тази година отбелязваме 200 години египтология. През септември 1822 година се увенчава с успех усилието на Жан Франсоа Шамполион в разчитането на египетското писмо, навършват се и 100 години от откриването на гробницата на Тутанкамон", посочи проф. Игнатов.
Той представи пред учениците и техните преподаватели малко известни факти от хилядолетната и все още недостатъчно проучена история на Древен Египет. Директорът на гимназията Ивайло Милушев и помощник-директорът Малинка Митова също присъстваха на урока.