Свят

Унгария ще предостави на Украйна финансова помощ от близо 200 млн. долара

  24.11.2022 14:48             
Унгария ще предостави на Украйна финансова помощ от близо 200 млн. долара

Унгария ще предостави 187 милиона евро (195 милиона долара) финансова помощ на Украйна, с което Будапеща ще допринесе за планирания пакет от помощи на ЕС за Киев в размер на 18 милиарда евро през 2023 г., съобщи Ройтерс, като цитира правителствен указ, публикуван снощи.
Правителството на премиера Виктор Орбан беше казало преди това, че е готово да помогне на Украйна, но, че предпочита по-скоро да го направи на двустранна основа, вместо като част от сумата, която ЕС ще заеме съвместно от капиталовите пазари, за да я предостави после под формата на заем на  Киев.
"Правителството продължава да бъде ангажирано с участие във финансовата подкрепа за обхванатата от войната Украйна", се казва сега в указ, подписан от Орбан.
"Затова то призовава министъра на финансите да гарантира отпускането на 187 милиона евро, които ще бъдат делът на Унгария към 18-те милиарда евро заеми, които ЕС ще отпусне на Украйна."
В подписания от Орбан  указ се казва също, че унгарският министър на външните работи Петер Сиярто трябва да започне преговори с Украйна за изготвяне на споразумение, което ще бъде нормативната база за отпусканата финансова помощ.
Украйна ще трябва да изплати обещания от ЕС заем в рамките на 35 години, а средствата за него Европейската комисия ще получи, като заеме пари от капиталовите пазари. Предложението за тази финансова помощ обаче ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от 27-те държави-членки на ЕС./ БТА