Бизнес Събития

Вижте какви специалисти ще се търсят в област Враца след 3 до 5 години

  19.11.2022 07:00             
Вижте какви специалисти ще се търсят в област Враца след 3 до 5 години

Анализ на данни от национално представително изследване на Агенцията по заетостта

Данните за област Враца показват, че на територията има 6162 фирми и най-голям брой са микро и малките фирми - 88.3%. Пазарът на труда е доста гъвкав и работодателите често не изискват формално придобита професионална квалификация. Сектор „индустрия“ все още е слабо развит в областта – 20% от фирмите. Ковид кризата е имала своето отражение, като доста осезателно е повлияла на сектор „търговия, ресторантьорство и хотелиерство“, където има спад с 6.7% в броя на фирмите. Крехко увеличение – с 0.2% е увеличен броят на фирмите с персонал от 50 до 249 лица.

Професионалното образование „произвежда“ кадри за икономиката, а икономическата активност провокира и по-качествено образование. За да се развива икономически областта то трябва фирмите тясно да си сътрудничат с учебните заведения.

Анализът показва и потребностите от специалисти със средно образование след 3-5 години. В близко бъдеще най-търсените специалисти ще са в услугите за дома, следвани от тези за търговия на едро и дребно, машиностроене, металообработване и металургия. Ще се търсят и кадри в администрацията и управлението, транспортните услуги, здравните грижи и строителството. Потребност ще има и от счетоводство и данъчно облагане, компютърни услуги, електротехника и енергетика, хранителни технологии, производствени технологии, растениевъдство и животновъдство.

За разлика от предходните проучвания водещи са услугите за дома. Нуждата от специалисти в сферата на машиностроенето и металообработването нараства чувствително. Най-ниска според проучването е потребността от специалисти в сферата на електрониката и автоматиката, комуникационната и компютърната техника.

От изводите към целите:

-        Да се формират компетентности и квалификации, които отразяват изискванията към текущите нужди на пазара на труда

-        Да се погледне напред в средносрочен план, за да се подготвят кадри за бъдещия пазар на труда.

От работодателите и фирмите се очакват установяване на партньорски отношения с училищата, планирали държавен план-прием. Участие във форуми, срещи и дискусии по планиране на прием по специалности от професии и по профили, ориентирани към потребностите им. Очаква се и изпращане на предложения и заявки в РУО-Враца за прием по специалности от професии по профили, разработени на база на анализи и прогнози относно потребностите, включително за дуална система на обучение и за паралелки с обучение по защитени специалности от професии, специалисти с доказан текущ или прогнозиран недостиг от специалисти на пазара на труда. Работодателите трябва да вземат и участие в инициативи за популяризиране на предприятията и професиите.