Бизнес България Лайфстайл

Ефикасни методи и средства за премахване на хлебарките

  18.11.2022 14:30             
Ефикасни методи и средства за премахване на хлебарките

Хлебарките са неканени гости, които често могат да бъдат открити в домовете ни, а присъствието им е не просто неприятно, но и застрашаващо човешкото здраве. Тези вредители са разпространители на болести, чието действие се извършва чрез облазване на храната, посудата или откритите повърхности, които имат пряк контакт с кожата ви. 

Ефективното им премахване изисква използване на доказани методи и пособия, които могат да бъдат под различна форма. Може да използвате различни препарати против хлебарки или ултразвукови уреди. Специалистите категоризират следните четири доказани средства за извършване на борба и унищожаването им.

Уреди против пълзящи насекоми

Тези ефективни устройства действат чрез използването на електромагнитни вълни, които да отблъскват неприятелите или ултразвуково, което работи на конкретна честота за прогонването им. Вълните им се разпространяват по окабеляването, където най-често си устройват скривалища. Тези уреди могат да имат едновременно ултразвуково и електромагнитно действие, което дава по-голям ефект. Съществуват и мобилни модели с батерии. В зависимост от вида на уреда се определя дали действа само за хлебарки, или е средство за прогонване и на други вредители. Обхватът също зависи от съответното устройство. Като ефективни уреди се окачествяват Pest Stop предложенията.

Препарати и отрови против хлебарки

Препаратите против този тип пълзящи вредители се окачествяват като подходящо средство за справянето с проблеми, свързани с наличието им. Препаратите са оптимално средство при наличие на голям брой популация, което може да откроите, ако през деня свободно се разхождат тези вредители.

Съществуват концентрати, които следва да бъдат разтворени във вода за получаването на препарат за пръскане, както и такива, които са под формата на готов работен разтвор. Тези пособия под формата на препарати и отрови могат да имат както действие само срещу хлебарки, така и широкоспектърно и комбинирано – срещу други насекоми или паразити. Тези биоцидни препарати са ефективни, защото при контакт засягат размножителните възможности, както и стомашния тракт.

Препарати, които се открояват със своята ефикасност са: Айкън, Цитрол Форте, предложенията на Bayer, Фовал ЕК.

Гелове за унищожаване на хлебарките

Геловете са добро средство срещу този вид неприятели и действат под формата на примамки. Прилагат се на различни места в близост до кухни, бани и канализации, както и до окабеляването. Геловете са отровна примамка, а прилагането може да се извърши със специален апликатор, което ги прави подходящи. Малко количество от примамката е достатъчно, защото е силно концентрирано. С това средство могат да се обработват всякакви повърхности. Предложенията Maxforce на Bayer са доказани на пазара в борбата срещу вредителите. 

Капани с лепило

Капаните с лепило са ефикасно средство срещу хлебарки. Те притежават атрактанти, които да привличат вредителите в къщичките. След като са примамени в капана, залепват и се обездвижват, след което умират. Тези варианти притежават значително предимство – действието им е дълготрайно, около два месеца. Някои от моделите предоставят възможност за отчитане на броя на насекомите, които са уловени, както и датата, на която се е случило. По този начин можете да си водите статистика за големината на популацията, наличието на вредители, както и къде най-често се подвизават. Те са безопасни за домашни любимци и хора, а действието им е предназначено за закрити помещения. Друго предимство, което предоставя този начин на премахване на пълзящите неприятели, е че действа срещу всички видове, познати в България. Моделите на Silvalure са широко разпространени и приложими.