Бизнес Събития

Топ изби представят Северозапада на престижното DiVino - II част

  14.11.2022 11:00             
Топ изби представят Северозапада на престижното DiVino - II част

Казват, че животът е прекаленo кратък, за да пием лоши вина. Затова, когато става въпрос за напитката на боговете, винаги трябва да държим на качеството. За щастие, в България сме благословени с изключителни шедьоври на винопроизводството. В 11-ото издание на DiVino.Taste от 11 до 13 ноември 2022, в зала 4 на Интер Експо Център – София под един покрив представят вината си 80 български винопроизводители, с възможност да се дегустират над 500 различни вина – една представителна картина на най-качественото и атрактивното от родната ни винарска продукция.

Тази година на престижното изложение, чийто организатор е винената медия DiVino, северозападна България се представя със седем изби, предлагащи разнообразие от сортове и реколти. В част I можете да прочете повече за участието на „Агрофитнес“, „Бонония естейт“, „Боровица“ и „Видинска гъмза“. Продължаваме с останалите участници от Северозапада в азбучен ред:

Понте Дио (Щанд 46)

„Истински врачани сме и затова искахме да предадем богатата история на този регион и затова свързахме марката дълбоко с „Вратцата“. Искахме да отворим една врата, да направим един преход от настоящето към миналото, към историята, към легендите.Затова и кръстихме марката Ponte Dio, което в превод означава „Божи мост“. Тези хълмисти южни склонове на Мизия ни приближават до Божественото, защото нищо човешко не би могло да сътвори подобна красота“ – това са думите на собственика на избата Младен Цолов. Докато Ви разказват за втория им лозов масив край северозападното китно селце Славотин, на щанда на „Понте Дио“ изкусно ще Ви поднесат да опитате някое от изключителните им бели вина или свежото розе реколта 2020. А дългото слънцестоене на мястото, което отглеждат известни сортове грозде сякаш се е пренесло и в самите представители на избата, защото през цялото време поднасят виното си с ослепителна слънчевата усмивка. Слоуганът на „Понте Дио“ е „Неповторим вкус с вдъхновение от земята“ и в творенията им определено се усеща тази неповторимост. Дори с традиционния врачански мискет са успели да създадат уникално по вкуса си вино реколта 2021, което няма как да сбъркате щом сте опитали дори веднъж.

Щандът на „Понте Дио“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Вината, с които се представят на изложението опровергават всеобщата практика, че в студеното време не е добре да се пие бяло вино. Просто опитайте: Ponte Dio Vrachanski Misket 2021, Ponte Dio Traminer 2021, Ponte Dio Riesling 2021, Ponte Dio Chardonnay Barrel 2021, Ponte Dio Chardonnay Barrel 2020, Ponte Dio Rose 2020

Щандът на „Понте Дио“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Каква е дефиницията за хубаво вино – трябва да започва и да завършва с усмивка. – Уилям Соколин

Типченица (Щанд 45)

„Искахме да изненадаме гостите на изложението с най-новата си реколта и сме сред малкото тук, които предлагат вина предимно от 2022 година.  Като бутикова винарна в живописното село Типченица в хълмистия Северозапад ние сме благословени да отглеждаме едни от най-хубавите сортове в регион с традиции в производството на качествено вино за ценители.“ – това споделят на щанда на винарната, известна с типичния Врачански мискет, познат и като Врачанска теменуга. И наистина със серията си Точка, избата поставя последния препинателен знак, когато говорим за този така възраждащ се сорт. Интересни бели вина, които си заслужава да се опитат. Ккогато става дума за червените представите, дъбовите бъчви в които са отлежали веднага си казват своето и са толкова ярки, че дори са вдъхновили серията с тях.

Щандът на „Типченица“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

По време на DiVino.Taste 2022 Tipchenitza Tochka Chardonnay & Colombard 2022, Tipchenitza Tochka Vrachanski Misket 2022, Tipchenitza Tochka Sauvignon Blanc 2022, Tipchenitza Tochka Rosé Rubin 2022, Tipchenitza Tochka Rubin 2020, Tipchenitza Oak Barrel Rubin 2020, Tipchenitza Oak Barrel Cabernet Sauvignon & Rubin 2020

Щандът на „Типченица“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Винарска изба ШаТони (Щанд 31)

„През 2021 година въведохме в експлоатация Винарската изба, с която дадохме начало на нашата винена история, със заявката, че ще изградим производствена база, която да бъде пример за модерно винопроизводство в България. Използваме високи технологии с капацитет за преработка на 500 тона грозде годишно, като имаме собствена лаборатория, в която нашите енолози извършат анализ на вината, което гарантира тяхното високо качество. Бутилиращата ни линия е автоматизирана, с капацитет 1500 бутилки на час.“ – Така се описват от новопоявилата се в Северозапада винарна ШаТони. Мисията им е да предлагат първокачествени вина от най-известните международни сортове и същевременно да участват във възраждането на българските винени сортове. Втората част от проекта им, която плануват за 2023 г. е откриването на хотелски комплекс край самата изба – емоционална визитка за уютна и семейна атмосфера. На щанда им не пропускайте розето от Широка мелнишка лоза 2021.

Щандът на „ШаТони“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Всички вина, които представят са: ChaTony Vermentino 2021, ChaTony Sauvignon Blanc 2021, ChaTony Merlot 2021, ChaTony Cabernet Fran 2021, ChaTony ROSE Cabernet Sauvignon 2021, ChaTony ROSE Широка мелнишка лоза 2021

Щандът на „ШаТони“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

„Виното прави ежедневието по-лесно, по-бавно, с по-малко напрежение и повече толеранс.“ – Бенджамин Франклин

DiVino.Taste 2022 за пореден път доказа, че е най-успешният формат за популяризиране в България и по света на качественото българско вино и винопроизводство. Както винаги освен огромен брой щандове с изложители, събитието предлага и е качествена програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации.

Виното е необятна вселена!

Източник: severozapazena.bg