Бизнес Събития

Топ изби представят Северозапада на престижното DiVino - I част

  14.11.2022 07:00             
Топ изби представят Северозапада на престижното DiVino - I част

Един човек изпаднал в труден финансов момент, продал колекцията си от картини, но запазил събраните си бутилки хубаво скъпо вино. Когато го попитали защо не ги е продал, той заявил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура!“. Тази история ни потвърждава колко ценен е еликсирът на боговете. И въпреки, че виното няма определен сезон, всяка година, при захлаждането на времето хиляди любители на виното се отдават на абсолютна вакханалия на сетивата при възможността да опитат най-доброто от българските производители.

В 11-ото издание на DiVino.Taste от 11 до 13 ноември 2022, в зала 4 на Интер Експо Център – София отново е време да се съберем и да уважим възхода на българското вино! Организатор е винената медия DiVino.

DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Форумът на българското вино тази година се очертава като един от най-силните, мащабни и интересни в историята му. Под един покрив представят вината си 80 български винопроизводители, с възможност да се дегустират над 500 различни вина – вълнуваща представителна картина на най-качественото и атрактивното от родната ни винарска продукция. 

DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Кратка предистория

DiVino.Taste се проведе за пръв път през 2011 г. и за изминалото десетилетие се превърна в най-успешния и голям форум за популяризиране у нас и по света на българското вино и винопроизводство. Форумът дава възможност да се дегустират и дискутират вина от всички български региони, от най-интересните тероари у нас, в най-разнообразни стилове, внимателно направени вина от местни и международни сортове… Зад масите на изложителите застават самите винари или собственици, за да представят творенията си лично, да разказват за историята и особеностите на всяко вино и да се вслушват в мнението и реакциите на дегустиращите гости – любители и професионалисти.

Освен това DiVino.Taste е и удобна професионална платформа за директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, търговци, дистрибутори и крайни клиенти. За българското винено общество събитието е и място за среща със световни винени експерти.

„Виното е символ и средство за социална комуникация.“ – Пол Кледел

Северозападът в DiVino.Taste 2022

Официалният банер на Северозападния винен район на тавана в залата на изложението DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Верни на традициите и същевременно смели експериментатори – това е обединяващото определение за 7-те изби от северозападна България, които участват на престижното изложение тази година. Представяме Ви ги в две части по азбучен ред:

Агрофитнес (Щанд 33)

„Всичко започна в берковското село Боровци, на шега като любителско винарство, с идеята да сме застъпници и преоткриватели на местните сортове, но ето ни днес вече тук, гордо наредени до елитните изби от Северозапада!“ – това възкликват от една от изненадите на изложението тази година – дебютиращата бутикова винарна с колоритното име „Агрофитнес“. Определено си личи патриотичния им дух към съхранението на старите български сортове. Те са едни от малкото, които се представят единствено с автентични червени вина, сред които веднага грабва погледа купажът от Гарваново око с Карапамид, съчетанието на Шасла и Рубин, позабравеният Зарчин и интересното съдружие между любимата ни Гъмза с ретро сорта Евмолпиа. Ако посетите отличително декорирания щанд, освен, че ще ги пробвате на вкус, от две чаровни дами от избата може да научите и повече за интересната история как градушката покосила лозята не е сразила ентусиазма на собственика на избата Тодор Костадинов и от странната реколта се е заел да създаде истинско произведение на изкуството. Резултатът може да дегустирате сами по време на DiVino.Taste 2022.

Щандът на „Агрофитнес“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Всички вина, с които се представя „Агрофитнес“ са: Kolabrismos Gamza & Evmolpia 2021, Kolabrismos Chasselas Noir & Rubin 2020, Kolabrismos Rubin 2021, Tribalsko Garvanovo oko & KaraPamid 2020, Tribalsko Garvanovo oko 2019, Sirm Zarchin Old Vines 2019, Sirm Zarchin Old Vines 2017.

Щандът на „Агрофитнес“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

„Във водата се отразява лицето ти, но във виното съзираш сърцето на другия.“ – Френска поговорка

Бонония естейт (Щанд 30)

„Визията за бъдещето на „Бонония естейт“ е не само да се наложим като една от най-добрите изби в Източна Европа, но и да затвърдим позициите на България като едно от местата, в които за първи път се е зародило винопроизводството на континента!“ – това смело заявление от скоростно развиващата се изба с име на римска крепост на брега на река Дунав е напълно изпълнимо. С лозови масиви от завидните 1 500 дка, „Бонония естейт“ вече далеч не е само фабрика за вино. През тази година отвори врати Bononia Estate Winery & Resort във впечатляващо реставрирано имение от 1895 г. и с луксозния си СПА хотелски комплекс категорично се заяви като топ дестинация на картата на изискания винен туризъм. Заедно с това екипът на избата стана вдъхновител за създаването на емблематичния сериал с винена тематика „С река на сърцето“. Явно от избата искат да докажат на всички, че спазват мотото си „Let your spirit fly“. Все пак собствениците са хора, влюбени в авиацията и вярващи, че трябва да оставиш духа си да полети, за да сбъднеш мечтите си. А вие можете да сбъднете желанието си да опитате класни вина по време на DiVino.Taste 2022 като посетите именно щанда на „Бонония естейт“. 

Щандът на „Бонония Естейт“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Личното ни предпочитание е към пенливото им вино, но те се представят с цяла палитра от винени съкровища: Bononia Estate Istar Riesling 2021, Bononia Estate Sparkling Wine Brut, Bononia Estate Istar Cabernet Franc 2020, Bononia Estate Istar Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2020, Bononia Estate Ooh La la Rosé 2021, Bononia Estate First Vintage Chardonnay 2019, Bononia Estate First Vintage Cabernet Sauvignon 2019.

Щандът на „Бонония Естейт“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

„Това, за което единствено съжалявам в живота си е, че не пих достатъчно Шампанско.“ – Джон Кейнс

Боровица (Щанд 44)

„Каквото природата реши! Ние сме само нейни последователи и се трудим, за да ѝ се отблагодарим. Може би затова сме толкова обичани по цял свят!“ – Това е един от лайтмотивите на известния топ технолог и енолог – собственичката на изба „Боровица“ – Адрияна Сребринова. Признаваме си, че разказите й за вино са толкова увлекателни, че дори журналистическото ни безпристрастие е винаги изкушено от изпадане в поетични настроения, особено опитвайки съвършенства създадени в селото, от където е и любимата ни кравеферма и мандра „Боровица“. Въпреки, че нямат нищо общо с производството на известните млечни шедьоври от района на Белоградчик, от изба „Боровица“ също се отличават с индивидуалност и качество, което бързо завладява любителите на родния вкус. Лозята на изба „Боровица“ се намират на уникални за България и за света почви с високо съдържание на железни окиси, минерали и микроелементи, образувани от ответрянето на Белоградчишките скали в продължение на 240 милиона години. От тези лозя се ражда грозде с автентичен характер и се сътворяват занаятчийски и същевременно разпознаваеми тероарни вина в ограничени серии. Всеки етап от производството се контролира в детайл: с минимална намеса, професионализъм и ентусиазъм. Ако посетите щанда на избата по време на изложението, не пропускайте да пробвате лимитираната серия от 234 бутилки нова реколта „Fume Blanc 2022“, на което етикетът дори все още е ръчно написан. 

Щандът на „Боровица“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Сред вината за дегустация са още: Borovitza Fume Blanc 2022 Sauvignon Blanc & Sauvignon Gris, работен етикет, Borovitza Bel Muzh 2020 Rikat & Chardonnay & Sauvignon Blanc & Vionier, работен етикет, Borovitza Canyon Park Pinot Noir VOX DEI 2018,работен етикет Borovitza Cabernet Franc & Game Noir 2017, работен етикет.

Щандът на „Боровица“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

„Виното е отговорът на Земята към Слънцето.“ – Маргарет Фулър

Видинска гъмза (Щанд 32)

„Ако човек опитва едно вино – то трябва да е Гъмза, а ако опитва една Гъмза, тя трябва да е видинска гъмза!“ – звучи интересно и смело, но всъщност е истина. Вината на изба „Видинска гъмза“ пленяват по неповторим начин. Зад потомствения опит на собственика Петко Миков – едно от най-уважаваните имена в бранша, радетел за развитие на лозарския сектор у нас, се крие винаги известна доза смелост в производството на вина от местни винени сортове грозде, расло в над 60-годишни лозя. Изключителни почитатели на специалните селекции, от екипа на избата не случайно са сред малкото успели да създадат неповторимо вино от сорта Памид, което се предлага по света в ресторанти със звезда Мишелен. След признатата серия „Traditions“, големият бестселър тази година е игривата чиста Гъмза реколта 2020, отлежала в бъчви от дива череша. В никакъв случай не пропускайте да доставите на небцето си тази свежа костилкова сладост, бракосъчетана с неизменния характер на нашенската си гъмза, за която може да се пише поезия. За по-смелите, от избата са приготвили и дегустация на редкия бисер оранжево вино от сорта Рикат и изкушение за любителите на качествените бели вина – с неустоимия и запомнящ се Мускат отонел предлагащ изживяване с ретро нотка. На щанда на „Видинска гъмза“ баща и син винени производители, които ежедневно си говорят с напитката на боговете на „ти“, ще ви разкажат много за създаването на шедьоври край видинското с.Ново село до брега на река Дунав и ще ви предложат да дегустирате изключителни вина.

„Който умее да дегустира, вече не просто пие вино, а опитва тайни.“ – Салвадор Дали

Щандът на „Видинска гъмза“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Може да опитате: Vidinska Gamza Traditions 2020, Vidinska Gamza Traditions 2017, Vidinska Gamza Cherry Barrel 2020, Vidinska Gamza Orange Rikat 2020, Vidinska Gamza Cabernet Franc Special Selection 2020, Vidinska Gamza Muskat Ottonel Special Selection 2020.

Щандът на „Видинска гъмза“ на DiVino.Taste 2022 / снимка: Мариана Гомилева

Източник: severozapazena.bg