Свят

Мъж съди Полша за 5,7 млн. долара за екзекуцията на баща си

  13.11.2022 13:25             
Мъж съди Полша за 5,7 млн. долара за екзекуцията на баща си

Син на героя от Аушвиц Витолд Пилецки търси по съдебен ред милиони обезщетение от правителството на Полша заради екзекуцията на баща му през 1948 г. от комунистическия режим, предаде БТА, цитирайки АП.

Делото е започнало в четвъртък, а следващото заседание е насрочено за януари. Деветдесетгодишният Анджей Пилецки твърди, че съгласно действащ полски закон за обезщетяване на пострадали от комунизма държавата дължи 26 млн. злоти (5,7 млн. долара) на баща му.

Капитанът от кавалерията и член на полската съпротива Витолд Пилецки доброволно се оставя през 1940 г. да бъде заловен от нацистите и вкаран в Аушвиц/Освиенцим с цел да организира там бунт и да събере доказателства за зверствата на окупаторите. През 1943 г. той избягва от лагера и пише доклад, който става за Съюзниците пръв източник на информация за положението в нацистките концлагери.

След войната Пилецки е арестуван, изтезаван и екзекутиран от назначените от Москва полски власти по обвинение, че е шпионирал в полза на задграничното правителство в Лондон. Тленните му останки никога не са намерени, припомни АП.