Събития

Атрактивен римски кораб акостира днес в Лом СНИМКИ

  03.10.2022 20:00             
Атрактивен римски кораб акостира днес в Лом СНИМКИ

Римският кораб „Danuvina Alacris“ (Живият Дунав) пристигна днес в Лом. Заради бурния вятър и силното вълнение, плавателният съд, който е реплика на на автентична римска лусория, не успя да акостира на понтона и с помощта на катер бе изтеглен в района на лимана. Атрактивният кораб бе посрещнат от групата за исторически възстановки „Багачин“ от с. Дреновец, ученици и граждани. По-късно международният екипаж на плавателния съд, част от който е проф. д-р Стоян Проданов, разгледа археологическите разкопки в римската крепост „Алмус“ в кв. „Калето“ . Утре „Danuvina Alacris“ продължава за Козлодуй.
Корабът е построен за две години в Германия, а при изграждането му са приложени методите на експерименталната археология. Плавателният съд не само повтаря напълно вида на някогашната римска лусория от IV в. н.е., но за построяването му са използвани антични занаятчийски инструменти.
„Danuvina Alacris“ е създаден по международния проект Living Danube Limes („Жив Дунавски Лимес“) , финансиран по транснационалната програма „Дунав“ 2014 - 2020. Пътешествието по река Дунав с репликата на римския кораб също е част от проекта. То е стартирало на 16 юли от Инголщат, Германия, преминава през 8 държави, чиито територии преди почти 2 000 години са принадлежали на Римската империя.
Като цяло плаването продължава три месеца и половина и ще завърши през ноември в Румъния. Проектът се фокусира върху свързването, съживяването, изследването, запазването и открояването на римския Дунавски лимес като транснационално културно наследство от огромно значение, с цел създаването на солидна основа за превръщането му в бъдещ Европейски културен маршрут. Чрез него се подкрепя номинацията на ЮНЕСКО за световното наследство на целия Дунавски лимес, като фокусът е върху процеса на номиниране за Хърватия, Сърбия, Румъния и България.
Проектът “Жив Дунавски Лимес” е с общ бюджет 3,2 млн. евро. В него са включени 19 партньори, университети, публични и частни организации, от 10 дунавски държави. От българска страна партньори са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (АДО) и Националният туристически клъстер (НТК) „Българският пътеводител“. Освен това има 27 асоциирани стратегически партньори с капацитет и компетенции в областта на археологията, древната история, архитектурата, виртуалната реалност, музейното дело, туризма, опазването на културното наследство и живата история.