Крими

Задържаха нелегален мигрант от Иран, издирван от Интерпол-Техеран

  03.10.2022 18:47             
Задържаха нелегален мигрант от Иран, издирван от Интерпол-Техеран

Окръжен съд - Монтана взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" на ирански гражданин, издирван с международна заповед за арест заради присъда срещу него в Иран, съобщава Радио Видин. Според документите по делото, А. Ш. Г.  - 42 годишен, предприемач, е бил осъден на 1 август 2018 г. от съда в град Карач в Иран на 7 години "Лишаване от свобода" за строителни измами. Присъдата срещу него е произнесена в негово отсъствие, тъй като през 2017 г. със семейството си той нелегално е напуснал Иран, живял е 5 години в Турция и отново нелегално се е прехвърлил в България. 

В страната ни А.Ш.Г. е бил настанен в Център за бежанци в София. На 25 септември 2022 г. е заловен в планинска местност край село Гинци, община Годеч, с група нелегални мигранти при опит да преминат границата с Република Сърбия. При направената проверка е установено, че той се издирва  с червена бюлетина от Интерпол-Техеран с цел арест и екстрадиция за изтърпяване на наложеното наказание. Окръжна прокуратура е направила искане до Окръжен съд - Монтана /ОС Монтана/ за налагане на мярка "Задържане под стража" на иранския гражданин до приключване на екстрадиционното производство.

Съдът е обявил, че са налице всички условия на закона за вземане на мярката "Задържане под стража". Според представените документи, срещу лицето има издадена  присъда "Лишаване от свобода"  за измами, каквото престъпление е криминализирано и по българския НК. Съдът е взел предвид и факта, че има реална опасност иранецът да се укрие- след като е пристигнал в България по нерегламентиран начин, той е заловен при нов опит за нелегално преминаване на българската граница на път към Западна Европа. Затова с цел осигуряване на същинското екстрадационно производство срещу А. Ш. Г., му е определена мярка за неотклонение "Задържане под стража". При разглеждане на делото  на задържания е осигурен преводач от фарси, допълват от съда.

Определението на Съда може да се обжалва и протестира в 3 дневен срок пред Апелативен съд -София.