България

Дадоха на съд обвиняем за катастрофа с жертва на АМ „Тракия“

  03.10.2022 18:40             
Дадоха на съд обвиняем за катастрофа с жертва на АМ „Тракия“

37-годишен мъж е предаден на съд, защото е предизвикал катастрофа с друг автомобил, управляван от жена.
Мъжът е карал с превишена скорост. Вследствие на пътния инцидент 55-годишната жена е починала. Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо шофьора, който е на 37 години.
Той е предаден на съд за това, че на 29 януари тази година около 14:40 часа на автомагистрала “Тракия“, област Пазарджик, в посока към град София, на 102 километър, при управление на автомобил, е нарушил правилата за движение.
Водачът се е движел със скорост, несъобразена с пътните условия - задимен участък, вследствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост е причинил смъртта на 55-годишната жена. 
Жената се е движела по автомагистрала „Тракия“ в крайна лява лента в посока към град София, като управлявала лек автомобил със скорост от 18-20 км/ч. Участъкът е бил силно и гъсто задимен от пожар в суха тревна растителност, съобщиха от прокуратурата. 
Към 14:40 часа в същата лента се движел 37-годишният мъж, който пътувал в същата посока. Движел се със скорост от около 143 км/ч., която била несъобразена с пътните условия. Заради влошената видимост водачът не успял да забележи движещия се пред него лек автомобил и го ударил в задната част. Вследствие на сблъсъка водачката  е починала на място. От удара управляваният от пострадалата автомобил се е запалил и пожарът е обхванал и другата кола.
Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма. Причинилият катастрофата мъж е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни.
Разследването по делото е приключено от Окръжна прокуратура-Пазарджик в срок от осем месеца. Предстои да се насрочи разпоредително заседание по делото.