Събития

Започва фестивалът на любителските театри в Лом

  03.10.2022 18:00             
Започва фестивалът на любителските театри в Лом

В Лом се открива Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър – Кръстьо Пишурка и ще продължи до 9 октомври.

24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват за пръв път. Подборът им е стриктен, а подготовката много голяма, каза Румен Михайлов- секретар на читалището в Лом и директор на събитието:
"Тази година имаме и няколко нови, които за пръв път гостуват в рамките на фестивала- от София, Сандански и Тополовград... Подготовката за фестивала започва още в началото на календарната година. Тогава се разпращат покани за участие към всички читалища в страната, които са с определен срок за кандидатстване. Въпросните читалища изпращат заявките със запис на постановката, с която ще участват, след което всички тези записи се гледат от селекционна комисия, която след това взема решение кои състави се допускат до участие във фестивала...", каза Румен Михайлов и призова всички граждани и гости на град Лом да посетят спектаклите по време на фестивалната седмица. 
"Елате на театър, няма да съжалявате!" 
Официалното откриване на фестивала е от 16:30 часа, но преди това на сцена ще излязат театралната формация "Октет+" към СУ "Димитър Маринов"-Лом. Те ще представят спектакъла "Имаше някога 25 оловни войници" по Ханс Кристиан Андерсен, която хем пресъздава творбата на датския писател "Храбрият оловен войник", хем не точно, обясни режисьорът Лилия Богданова:
"Тя се движи точно по приказката на Ханс Кристиан Андерсен, но може би по-различното е подходът, който имаме в театрален аспект. Т.е.  ние нямаме индивидуални роли. При нас всеки участник от състава на октета влиза реално погледнато от една роля в друга. Да, разбира се, загатнали сме някакви образи, но като цяло е игровият принцип, балансът между отделните участници, без да има изпъкване на нещо. Има една такава обща атмосфера, в която се движим по сюжета на приказката, но не като типична драматизация". 
Главните герои в постановката са 9-годишният Божидар и 8-годишната Петя, които се влизат в ролите на храбрия оловен войник и балерината. 
"Аз съм единственият мъж в цялата композиция и както разбирате, може би ми е малко странно сред толкова жени и няма никакви други като мен... Много трудно е, само че, когато разбереш какви неща трябва да научиш, е много лесно." - признава Божидар.
"Когато започнах ми беше много трудно, но  леко-полеко успях с момичетата и едно момче да ставам по-добра и да успявам... Това ми е първото участие и много ми харесва" -разказва Петя.
Това е 15-тото издание на Фестивала на любителските театри на името на Кръстю Пишурка в Лом, а на сцената на Народно читалище "Постоянство" тази година ще излязат състави от Златица, Кюстендил, София, Ботевград, Етрополе, Варна, Белене, Дебелец, Самоводене, Карлово, Гълъбово, Каварна, Ябланица, Нови Пазар, Тополовград, Сандански, Замфирово и Велико Търново.