Събития

Архитектурен фестивал завладява Враца

  03.10.2022 17:00             
Архитектурен фестивал завладява Враца

На 14 – 16 октомври 2022г. във  Враца ще се проведе Архитектурен Фестивал „Врата към Враца" по проект, реализиран от  НПО „Врачанските къщи".

Фестивалът "Врата към Враца" поставя фокус върху културното наследство на града и Балканите като цяло, възможности за неговата реставрация, консервация и социализация. В рамките на 3 дни, знаковата  улица  "Търговска" става домакин на първия архитектурен фестивал,  като  поле за културен туризъм и запознаване на местната общност с обекти – паметници на културата, което е и основната цел на проекта.

Мероприятието включва опознавателни беседи от архитекти, архитектурна работилница за деца и възрастни, изложби, уъркшоп по рисуване, работилница по placemaking, демонстрации, както и специална 3D мапинг инсталация.  Пилотното издание проследява възможностите за създаване на общности свързани с опазването на културното наследство. Партньорството с утвърдени американски творци пък позволи обмяна на добри практики. Основателят на „Виртуална къща България" - Ким Холмън е творец от Ню Йорк, носител на множество награди и научен сътрудник в MIT Media Lab. Virtual House Bulgaria използва технологията за 3d сканиране Matterport, изобретена и усъвършенствана в САЩ, за да проектира върху пространството на ул. „Търговска".  Резултат от дейностите по проекта  е и създаване на документ – карта за развитие на градското пространство, изготвен от представители на местната общност.

Провеждането на фестивала става възможно благодарение на финансова помощ от Сдружение "Обществен дарителски фонд за Враца и фондация "Америка за България", любезното съдействие на Община Враца , САБ, НИНКН, Инекс Трейд ЕООД и други.