Свят

Трима осъдени в Белгия за източване на 2000 тона гориво от тръбопровод на НАТО

  03.10.2022 16:40             
Трима осъдени в Белгия за източване на 2000 тона гориво от тръбопровод на НАТО

Граждани на Русия, Италия и Молдова са осъдени в Белгия за източването на над 2000 тона керосин от тръбопровод на НАТО, съобщиха местни медии. Случаят е от 2018 г., когато е отчетен необясним спад в налягането по тръбопровода.

Първоинстанционният съд е определил днес наказание от осем години лишаване от свобода и 240 хиляди евро глоба за руския гражданин, който не е присъствал на процеса и е окачествен като ръководител на престъпната група.

Италианският гражданин, който е взимал решения, свързани с извършеното престъпление, получава четири години затвор и глоба от 160 хиляди евро. Молдовският гражданин, за когото е доказано, че е подпомогнал кражбата, е осъден на три години лишаване от свобода условно, с петгодишен изпитателен срок, както и на 8000 евро глоба.

Допълва се, че по случая е оправдан гражданин на Румъния. Отбелязва се, че двама граждани на държави от Източна Европа, участници в престъпната група, също са били осъдени на две години затвор. За единия от тях, който е присъствал на делото, присъдата е условна, с петгодишен изпитателен срок.