Избори Събития

Изборите отминаха, поуките остават - 2 част

  03.10.2022 12:00             
Изборите отминаха, поуките остават - 2 част

Продължаваме с разказа си от преживяното по време на предизборната кампания преди изборите на 2 октомври. Тъй като беше вяла, обръщаме внимание на фактите, които може да са минали покрай очите и ушите на Суверена.

Нагледахме се на много иновации в агитирането

На много „иновации“ се нагледаха избирателите във Враца през изминалия месец. И тъй като народът е казал, че „пилците се броят наесен“, стратезите на новия подход в агитирането вече броят заслужените плодове на своето бездействие.

Гласовете във фейсбук са 0 в избирателните протоколи

Ако преди години предизборната атака през медиите беше едно от основните и най-важни неща в една добре структурирана кампания, из партийните централи вече сноват различни „експерти“, които уверяват, че конвенционалните медии „няма да свършат работа“. Ето защо се залага на посланията във фейсбук, където често се пускат платени съобщения, а армия от тролове пее дитирамби в подкрепа на този или онзи кандидат.

Истината е, че който разчита само на социалните мрежи за агитация, може да очаква от там и само от там гласове. Вече дадох този безплатен съвет на един бивш депутат, който се опитваше да ме убеждава, че нямало да плаща за нещо, което не получава. Всъщност тариктлъкът на българина е пословичен в това отношение е пословичен, а който не иска да агитира по приетите правила, ще трябва да яде трохи и след тези избори.

Тарикат-лидер не спря да коментира опопентите си, вместо да прави кампания

Друг известен политик от Враца, областен лидер на трибуквена партия, се скъсваше по време на кампанията на да коментира чужди публикации. Той така и не се показа пред обществеността, не посмя да се престраши и да вдигне гордо знамето, да го развее… Всъщност същият господин е бъдещ пенсионер и е напълно нормално да се е уморил от агитация през годините. По-странното е, че той се надява кандидатите от неговата партия да вземат един мандат. Странно ми е кой във Враца – градът, в който е бил убит Христо Ботев, би гласувал за етническа партия!

Още по-атрактивна беше кампанията и провъзгласилите се за следващи управляващи от една /псевдо/патриотична партия. През изминалия месец освен техни плакати, които бяха майсторски надраскани от незнайни „почитатели“ с гаднички коментари, друго от тези привърженици на разплащането в копейки не се видя. Може и да е имало, но… никой не го е видял.

"Нема ора, баце!"

Безспорно най-оригинални бяха от партията на един шоумен. Те тръгнаха на национално турне в дните преди изборите. Явно са решили да съберат „последно 10“ на българския нихилизъм по отношение на партиите. Вероятно затова времето им изпрати дъжд, студ и вятър при проявата им във Враца – за да ги обезкуражи и да им покаже, че политическият сарказъм не трупа дивиденти. Особено, когато в рамките на 1 календарна година си разбутал държавата 4 пъти.

Ако трябва да кажа, кое е било най-хубавото в тази кампания, това беше видеоклипът с Краси Радков, в който той признава, че хората около него са седемте самураи, но са „само трима, щото нема ора, баце!“.

Вижте видеото:

https://fb.watch/fJGUjfoYIV/

Бай Ганьо няма да се умори да прави избори

Най-шокиращото по време на кампанията обаче беше признанието на един от „организаторите на народното любов“, благодарение на когото една трибуквена партия взе доста гласове във Врачанско. В едно мездренско село този герой на днешното време рекъл в кръчмата: „Ако знаех, че в изборите има толкова пари, нямаше да се занимавам с наркотици!“.

Мисля, че нищо повече не може да се добави!

Явно на Бай Ганьо не му е омръзнало да прави избори. Те не са като изборите в другите държави и при другите народи.

Избори са, ама не съвсем, аланкоолу!