Лайфстайл

Три неща, с които да направите децата по-отговорни и ангажирани

  30.09.2022 14:40             
Три неща, с които да направите децата по-отговорни и ангажирани

Искате да направите вашите деца по-ангажирани и отговорни, но се чудите как? В тази статия ще ви дадем три идеи как това да се случи. Не става дума за някакви тайни от дебелите книги със съвети за родители, а неща, които сме сигурни, че и вашите мама и татко (или баба и дядо) са правили, за да ви научат. Вижте какви са те: 

1) Дайте им някаква задача

Най-лесният начин децата да се възпитат в отговорност е като им се дават задачи, за които те да отговарят. Те трябва да са достатъчно малки, но значими за тях, за да ги карат да се чувстват специални, но също така достатъчно дребни, че да не е от голямо значение ако не се справят. Може да ги помолите да поливат цветята с вас или пък да ви помагат с домашните задължения, с някакви дребни неща. Бърсане на прах, пускането на пералня (може да пускат дрехите вътре) и такива неща. Ще видите как ще събудите техния интерес и любопитство. 

2) Поверете им грижата за нещо

Заедно може да засадите семенце, за което те да се грижат и да се опитат да направят така, че то да порасне. Ако нещата не се случат, погрижете се да не се разочароват, а да искат да опитат отново. И така докато не успеят. Ако не правят нещо правилно, то обяснете им какво по търпелив начин. Когато те се грижат за нещо, те ще развият чувство на отговорност и грижа към другите. Ще е особено приятно когато най-накрая видят как нещо, за което те са се грижили е успяло да поникне.

3) Направете някоя социална дейност заедно

Разбира се, тук не говорим за огромни неща. Засадете дръвче заедно, дарете дрехи и ги занесете за някоя инициатива заедно. Почистете градинката зад блока или разходете кучета от месния приют. Времето прекарано в такива дейности с децата ще е прекрасно, а така ще може да възпитате у тях и усещане за това, че са свършили нещо полезно и добро за околните. /Actualno.com