Събития

В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

  30.09.2022 12:00             
В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

Реконструиран римски кораб ще акостира днес в Ново село. Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа. Около 30 души са в ръководния екип и обслужващия персонал на гребния плавателен съд, който през 4 в. е минавал по тези водни пътища. 

По стар български обичай екипажът ще бъдат посрещнат с хляб и сол. Битовата женска група при Народно читалище „Земеделец-1874“ е подготвила първата среща на гребците с автентичния фолклор на България. Няколко закачливи новоселски песни, които да ободрят пътуващите, поели от средата на юли по трудния дунавски маршрут. Ще бъдат показани и част от забележителностите на Ново село, които са признати за паметници на културата – църквата „Св. Николай Мирликийски“, читалището-паметник „Земеделец“, 150-годишното училище “ Св.св. Кирил и Методий“ с цветните мозайки на фасадата, дело на проф. Александър Стаменов. И няма как в този сезон на гроздобер гостите да не  посетят една от местните винарни, която продължава славата на прочутата „Новоселска гъмза“. С помощта на европейски средства избата бе  възстановена,  създадени са гроздови масиви и производствени мощности, които да възродят винения туризъм в общината. 

Пътуването по историческия римски път се осъществява по програмата  за трансгранично сътрудничество „Дунав 2014 - 2020“, чиито асоцииран партньор е Регионалният исторически музей във Видин. Едно от основните събития в българската програма тази година е „Бонония оживява“. Фестивалът се организира от Националният туристически клъстер „Български пътеводител“, Асоциацията на дунавските общини и Центъра за интегриране на наследството. Тази инициатива ще се случи на 1 октомври във Видин със съдействието на Община Видин.