Събития

,Мама и Аз’ София е безспорно необходим проект в интерес на бъдещето на България

  30.09.2022 10:50             
,Мама и Аз’ София е безспорно необходим проект в интерес на бъдещето на България

Уважаеми българи,

Скъпи български семейства,

Благородното и искрено намерение да построим детска болница в столицата произтича от нашата грижа и стремеж, бързо, да осъществим много модерен проект в служба на децата и родителите. Ние, в голямото семейство на Търговска Лига, също сме родители и вярваме в нашите възможности! Ние не сме и не можем да бъдем безразлични към продължаващата, десетилетия, агония и мизерия!  

България е единствената държава в Европейския съюз, която няма специализирана национална детска болница.

По данни на Световната банка детската смъртност в България за 2020 г. (на деца под 5 години) е една от най-високите в ЕС – 6 деца на 1000 раждания. Единствените страни с по-лоши резултати са Румъния (7) и Малта (7) при средно за ЕС – 3.5. Много фактори влияят на детската смъртност: стандарт и начин на живот, качество на храната, образование и грижа на родителите и т.н., но най-голямо значение имат качеството и достъпът до специализирана съвременна медицинска помощ.

Историята на темата за изграждане на национална детска болница в София – скандалите и сега действащите ретроградни сили срещу нашия чист и честен проект, са всички добре известни и не заслужават внимание! Въпреки широкия обществен и политически отзвук, обаче,  реален напредък по изграждането и реализацията няма! Всяка година, родителите на хиляди болни български деца търсят лечение в чужбина, като за целта ежедневно събираме средства чрез благотворителни кампании.

Защо ние сме готови да носим тази огромна отговорност?

         Преди да отправим заявлението за разрешение (вх. № ЛД-00-5/31.08.2022 г.), ръководството на групата се допитахме до нашите над 2‘500 образовани и висококвалифицирани служители и техните семейства – лекари, инженери, архитекти, биотехнолози, фармацевти и професионалисти по медицински грижи и огромна група последователи на модерното развитие в страната и чужбина:  как си представят доброто детско здравеопазване и имат ли сили да реализират проекта ‚Мама и Аз‘ в София за няколко години. Получихме огромна подкрепа и насърчения, заедно с много ценни съвети, предложения и обещания за безплатен извънреден труд, ако и когато започне реализацията.

Фирмената група на Търговска Лига се развива вече 31 г. Ние сме сигурни и предвидими. Имаме 25-годишен опит в проектирането и изграждането на високотехнологични специализирани лечебни заведения, медицински научноизследователски центрове и GMP-сертифицирани фармацевтични производствени комплекси. Търговска Лига е доказан, голям национален инвеститор в здравеопазването, който никога нищо не е приватизирал: нито един завод, нито едно аптечно предприятие, нито една болница или учебна база. Нашето Архитектурно и Строително Бюро ‚Хелвеция‘ е получило редица професионални награди в България. Работи за огромни болнични проекти в Китай и Индонезия.  Достигнатата уникална за страната и призната отвъд Балканите и в ЕС експертиза е водеща компетенция в проектирането, строителството и усъвършенстването на модерни болнични сгради! Трябва, обективно, да е гордост в София и Родината.

Българският Кардиологичен Институт е признат, в страната и чужбина, отличен управител на специализирани и многопрофилни, високотехнологични болници и уважаван научноизследователски център за ръководство в съвременната медицинска практика и болнична помощ.

Всички наши проекти през последните 31 години са прозрачни и растящи пред очите на обществото. (Български Кардиологичен Институт, Сърце и Мозък Плевен и Бургас, Чайкафарма Висококачествените Лекарства, АСБ Хелвеция, ДаллБогг: Живот и Здраве). 

Какво планираме и очакваме?

Да изградим болница за българските деца с 28  високотехнологични клиники и отделения – всички особено важни и полезни за майчиното и детско здравеопазване.

Проектът предвижда изграждане на напълно нова многоетажна сграда в обособен парцел, проектирана специално и единствено с тази цел и функция – да обслужва само детската болница. ‚Мама и Аз‘ в София ще приема и лекува,  разбира се, деца и подрастващи от цялата страна, особено по-тежки случаи, за които не може да бъде намерена адекватна експертна помощ на регионално ниво. В напреднало сътрудничество, вече установено, с водещите центрове по майчино и детско здраве в Европа и Съединените щати, тази мечта ще стане реалност в следващите три години.

Трябва ясно да заявим, че финансовите условия за лечение в ‚Мама и Аз‘ ще бъдат същите както в държавните болници. Лечението на всички деца ще се заплаща от НЗОК, съгласно разпоредбите на българското законодателство. Допълнително заплащане от родителите за лечението на техните деца не се предвижда. От лекарите в  ‚Мама и Аз‘ очакваме и ще направим необходимото за тяхното пълно посвещение на качеството в диагностичната, лечебната и научноизследователската работа.

 Обществото за сега ?!?

Важна новина е, че получихме предварителната подкрепа за проекта на 3 големи политически сили, които ще участват в следващия парламент. А отношението към проблемите на детското здравеопазване у нас е най-критичният тест за готовността на политиците да управляват и решават проблемите на здравеопазването в цялата страна.

Нашата корпоративна и лична отговорност:

Инициативата за болница ‚Мама и Аз‘ е наша дълбоко осъзната национална и социална отговорност! Сигурни сме, че ще бъде посрещната с неподправен ентусиазъм от цялото общество. Частните болници са лицензирани по същия законов ред, както всички други държавни и общински болници и по-често са двигател на прогреса и развитието в медицината.

Когато България е посочена като най-бедната страна във всички класации на ЕС и е изправена пред огромни политически, социални, финансови, отбранителни и технологични предизвикателства, дълг на българските предприемачи е да инвестират в обществено безспорни и срочни каузи за Родината (Тихомир Каменов обяви в Ню Йорк намерението си за създаване на фондация ,Мама и Аз‘). 

Нашата цел е най-доброто за нашите деца, в нашата Родина, сега! 

Уверени сме, че тази цел е постижима. Доказват го нашите 34 екипа по спешна медицина 7/24/365 (без държавна субсидия) и най-важното: два и половина милиони пациенти на Българския Кардиологичен Институт и ‚Сърце и Мозък‘, които ни вярват.

 

Частните болници в България са български болници – част от националното богатство. В частните болници работят достойни български лекари и медицински персонал, често обучавани и уважавани от водещи световни експерти. В частните болници на България се диагностицират и лекуват все повече и повече български пациенти, които свободно и убедено са ги избрали и най-важното – при високи клинични резултати и силно задоволство.

Откровено казано, този проект не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на държавна национална детска болница: най-малко защото има още дузина педиатрични специалности, които ‚Мама и Аз‘  няма капацитет да покрие. Както държавата не може сама да постигне всичко, така и никой частен инвеститор, още по-малко, може да посрещне всички здравни потребности. Държавата трябва ентусиазирано да приеме нашата протегната ръка. Липсата на педиатри и специалисти по детско здраве у нас е факт и за това имаме силна програма за напреднала квалификация на български лекари във водещи световни медицински центрове в Европа и Съединените щати. Готови сме да посрещнем желанието на всеки лекар да работи в съвременни условия, да развива своите знания, талант и умения. Ние винаги създаваме силен екип, с техника „на една ръка разстояние“ и всички възможности за точни мултидисциплинарни решения в полза на пациентите, сега в полза на нашите деца.

С подкрепата на обществото, Търговска Лига може да реализира нашата голяма обща мечта за модерна специализирана детска болница в София.

Таквор Бохосян

Главен Изпълнителен Директор 

‚Търговска Лига – Глобален Аптечен Център‘